Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
Γυναίκα που κοιμάται ανάσκελα με μαξιλάρι και πάπλωμα

Ποιο μαξιλάρι να επιλέξετε; Ο απόλυτος οδηγός

Χρειάζεστε ένα καινούργιο μαξιλάρι; Σε αυτό το άρθρο, μπορείτε να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να βρείτε το καλύτερο μαξιλάρι όσον αφορά την υποστήριξη, την άνεση και τον προϋπολογισμό σας. Θα καλύψουμε κάθε πτυχή, από το γέμισμα του μαξιλαριού μέχρι την ποιότητα, το μέγεθος, τη δομή και την τιμή. Θα λάβετε, επίσης, εμπεριστατωμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποιο μαξιλάρι είναι το καταλληλότερο για εσάς.

  1. Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι μαξιλαριών;

  Πριν επιλέξετε ένα μαξιλάρι, πρέπει να γνωρίζετε τις επιλογές σας. Γενικά, υπάρχουν τρεις τύποι μαξιλαριών για να διαλέξετε:

  • Μαξιλάρια με γέμισμα από ίνες
  • Μαξιλάρια με φυσικό γέμισμα
  • Ειδικά μαξιλάρια

  Αν και μοιάζουν μεταξύ τους και χρησιμοποιούνται όλα για τον ίδιο σκοπό, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των τριών τύπων μαξιλαριών. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα μαξιλάρια μπορεί να διαφέρουν, όπως και η κατασκευή και τα μεγέθη τους. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα επηρεάσουν τη στήριξη που θα λάβετε από το μαξιλάρι σας.

  Μαξιλάρια με γέμισμα από ίνες

  Ένα μαξιλάρι ινών περιέχει συνθετικό γέμισμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το συνθετικό γέμισμα είναι από ίνες από πολυεστέρα. Τα μαξιλάρια από ίνες διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και δομές, αλλά όλα είναι γνωστά ότι είναι πιο ευέλικτα από, για παράδειγμα, ένα πουπουλένιο μαξιλάρι. Αυτό σας επιτρέπει να διαμορφώσετε εύκολα το περιεχόμενο του μαξιλαριού και να προσαρμόσετε το σχήμα του στην προτιμώμενη θέση ύπνου σας. Τα μαξιλάρια από ίνες είναι συνήθως ο πιο οικονομικός τύπος μαξιλαριού στην αγορά.

  Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μαξιλάρια από ίνες:

  • Ένα μαξιλάρι από ίνες είναι ένα μαλακό και ελαφρύ μαξιλάρι. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα έχετε τόση υποστήριξη από ένα μαξιλάρι από ίνες όπως θα λάβατε από άλλους τύπους μαξιλαριών.
  • Μπορείτε εύκολα να διαμορφώσετε το γέμισμα σε ένα μαξιλάρι από ίνες, έτσι ώστε το μαξιλάρι να ταιριάζει στη θέση ύπνου σας.
  • Τα μαξιλάρια από ίνες πλένονται εύκολα και στεγνώνουν πιο γρήγορα από άλλα είδη μαξιλαριών. Αυτό μπορεί να είναι ένα πραγματικό πλεονέκτημα εάν έχετε την τάση να ιδρώνετε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

  Ένα μαξιλάρι από ίνες είναι μια καλή επιλογή αν:

  Θέλετε ένα μαλακό, προσιτό και πρακτικό μαξιλάρι και δεν χρειάζεστε ειδική στήριξη στον αυχένα και τους ώμους.

  Μαξιλάρια με φυσικό γέμισμα

  Ένα μαξιλάρι με φυσικό γέμισμα είναι ένας τύπος μαξιλαριού που περιέχει φυσική προέλευσης γέμισμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το γέμισμα αποτελείται από πούπουλα και φτερά, αλλά μπορεί επίσης να είναι υλικά όπως μαλλί, μετάξι και καπόκ. Τα φυσικά μαξιλάρια διατίθενται σε διαφορετικά μεγέθη και δομές, ενώ είναι περισσότερο γνωστά για το ότι είναι μαλακά παρέχοντας ταυτόχρονα καλή υποστήριξη.

  Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα μαξιλάρια με φυσικό γέμισμα:

  • Το γέμισμα μετακινείται εύκολα, κάτι που είναι χρήσιμο αν κάνετε εναλλαγή κατά τη διάρκεια που κοιμάστε στο πλάι και ανάσκελα.
  • Τα φυσικά μαξιλάρια και τα μαξιλάρια από ίνες έχουν παρόμοια αίσθηση, αλλά το φυσικό γέμισμα παρέχει καλύτερη υποστήριξη από το συνθετικό γέμισμα. Τα μαξιλάρια με φυσικό γέμισμα προσαρμόζονται στο περίγραμμα των ώμων και του αυχένα σας. Είναι κυρίως τα φτερά που δίνουν στα φυσικά μαξιλάρια τόσο καλή στήριξη.
  • Τα πούπουλα είναι ένα φυσικό υλικό που είναι πολύ καλό στη ρύθμιση της ζεστασιάς. Ένα πουπουλένιο μαξιλάρι είναι μια καλή επιλογή για όσους αισθάνονται έντονο το αίσθημα της ζέστης όταν κοιμούνται.

  Ένα φυσικό μαξιλάρι είναι μια καλή επιλογή αν:

  Θέλετε ένα μαλακό και άνετο μαξιλάρι που να παίρνει το σχήμα του αυχένα και των ώμων σας και να παρέχει την υποστήριξη που χρειάζεστε για να ξαπλώσετε σε μια εργονομικά σωστή θέση. Έχετε την τάση να νιώθετε ζεστασιά κατά τη διάρκεια της νύχτας και, επομένως, θέλετε ένα μαξιλάρι που θα σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος του ύπνου σας.

  Ειδικά μαξιλάρια

  Ένα ειδικό μαξιλάρι περιέχει ένα είδος ειδικού γεμίσματος - συνήθως αφρό μνήμης ή λατέξ. Ανάλογα με το γέμισμα, ένα ειδικό μαξιλάρι μπορεί να είναι ένα υπέροχα εργονομικό μαξιλάρι. Τα εξειδικευμένα μαξιλάρια με αφρό μνήμης παρέχουν βέλτιστη υποστήριξη και ανακούφιση στους μύες και τις αρθρώσεις σας. 

  Τρία πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τα ειδικά μαξιλάρια:

  • Τα ειδικά μαξιλάρια είναι περισσότερο γνωστά για την εξαιρετική υποστήριξη.
  • Αν επιλέξετε ένα ειδικό μαξιλάρι με αφρό μνήμης, θα έχετε την καλύτερη δυνατή υποστήριξη για ύπνο σε εργονομικά σωστή θέση.
  • Τα ειδικά μαξιλάρια είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για όσους κοιμούνται κυρίωςστο πλάι, και έτσι χρειάζονται επιπλέον στήριξη και ανακούφιση γύρω από τους ώμους και τον αυχένα.

  Ένα ειδικό μαξιλάρι είναι μια καλή επιλογή αν:

  Κοιμάστε κυρίως στο πλάι ή ανάσκελα και θέλετε ένα συμπαγές μαξιλάρι με εξαιρετική στήριξη που θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια άνετη και εργονομικά σωστή θέση ύπνου όλη τη νύχτα. Ένα ειδικό μαξιλάρι είναι ένα από τα καλύτερα μαξιλάρια όσους κοιμούνται στο πλάι.

  2. Μεγέθη μαξιλαριού

  Όταν πρόκειται να επιλέξετε το σωστό μέγεθος για ένα μαξιλάρι, αυτό στο οποίο κυρίως αναφερόμαστε είναι το ύψος.

  Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά ύψη μαξιλαριού:

  • Χαμηλό
  • Μέτριο
  • Ψηλό
  • Πολύ ψηλό

  Το ύψος ενός μαξιλαριού καθορίζεται από την κατασκευή του, την ποσότητα γεμίσματος που περιέχει, καθώς και από το τι γέμισμα περιέχει. Τα χαμηλά μαξιλάρια έχουν περιορισμένη ποσότητα γεμίσματος και επομένως παρέχουν μόνο περιορισμένη υποστήριξη. Μπορείτε φυσικά να βρείτε χαμηλά ειδικά μαξιλάρια που θα παρέχουν επαρκή στήριξη στον αυχένα σας.

  Ένα ψηλό μαξιλάρι έχει πολύ γέμισμα και έτσι μπορεί να προσφέρει στον αυχένα σας πολλή υποστήριξη. Ένα ψηλό μαξιλάρι με μεγάλη ποσότητα γεμίσματος καλύπτει το κενό που δημιουργείται ανάμεσα στο κεφάλι και τον ώμο σας όταν κοιμάστε στο πλάι. Αυτό βοηθά όσους κοιμούνται στο πλάι να διατηρούν μια εργονομικά σωστή θέση όλη τη νύχτα.

  Το ιδανικό ύψος μαξιλαριού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θέση ύπνου σας. Το καλύτερο μαξιλάρι για άτομα που κοιμούνται στο πλάι δεν είναι απαραίτητο ότι ταιριάζει σε άτομα που κοιμούνται ανάσκελα ή μπρούμυτα. Η σκληρότητα του στρώματός σας, επίσης, επηρεάζει την επιλογή μαξιλαριού σας. Δείτε πώς εδώ:

  Κοιμάστε στο πλάι σε ένα σκληρό στρώμα

  Το μαξιλάρι σας πρέπει να παρέχει αρκετή στήριξη για να καλύψει το κενό που δημιουργείται μεταξύ του κεφαλιού και του ώμου σας όταν ξαπλώνετε στο πλάι. Ένα σκληρό στρώμα θα αυξήσει γενικά το μέγεθος του χώρου που πρέπει να γεμίσει.

  Κοιμάστε στο πλάι σε ένα μαλακό στρώμα

  Όταν ξαπλώνετε σε ένα μαλακό στρώμα, ο ώμος σας βυθίζεται σε αυτό. Έτσι, η απόσταση μεταξύ του κεφαλιού και του ώμου σας είναι μικρότερη, επομένως δεν χρειάζεστε απαραίτητα τη στήριξη που θα έχετε από ένα ψηλό μαξιλάρι.

  Κοιμάστε ανάσκελα

  Αν κοιμάστε ανάσκελα, θα πρέπει να επιλέξετε ένα χαμηλό μαξιλάρι – ανεξάρτητα από το πόσο μαλακό ή σκληρό είναι το στρώμα σας. Κατά κανόνα, όσο πιο μαλακό είναι το στρώμα σας, τόσο πιο χαμηλό πρέπει να είναι το μαξιλάρι σας. Αν κοιμάστε ανάσκελα σε ένα πολύ μαλακό στρώμα, το μαξιλάρι σας θα πρέπει να έχει ελάχιστο ύψος.

  3. Δομή μαξιλαριού

  Όταν πρόκειται για την κατασκευή του νέου σας μαξιλαριού, είναι πρωτίστως πόσους θαλάμους θα πρέπει να έχει. Οι θάλαμοι μαξιλαριού είναι τα διαμερίσματα σε ένα μαξιλάρι που περιέχουν το γέμισμα. Οι θάλαμοι παίζουν σημαντικό ρόλο σε σχέση με τις ιδιότητες του μαξιλαριού.

  Ως επί το πλείστον, ένα μαξιλάρι θα έχει έναν ή τρεις θαλάμους. Τα μαξιλάρια πολλαπλών θαλάμων περιέχουν συχνά έναν συνδυασμό γεμίσματος, για παράδειγμα φτερά και μικροΐνες, δίνοντας στο μαξιλάρι ένα μαλακό εξωτερικό στρώμα και έναν πιο συμπαγή πυρήνα. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς διαφέρουν τα μαξιλάρια ανάλογα με τον αριθμό των θαλάμων που έχουν:

  • Μαξιλάρια ενός θαλάμου: Αυτός ο τύπος μαξιλαριού έχει ένα μόνο στρώμα γεμίσματος. Όταν όλο το γέμισμα περιέχεται στην ίδια θήκη, διευκολύνεται η μετακίνησή του, και έτσι προσαρμόζεται το μαξιλάρι ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Τα μαξιλάρια ενός θαλάμου είναι γενικά πιο μαλακά από τα μαξιλάρια τριών θαλάμων.
  • Μαξιλάρια τριών θαλάμων: Τα μαξιλάρια με τρεις θαλάμους περιέχουν διαφορετικούς τύπους γεμίσματος σε ξεχωριστές στρώσεις. Ο συνδυασμός μαλακότερου γεμίσματος στο(τα) εξωτερικό(α) στρώμα(α) και πιο συμπαγής πυρήνας επιτρέπει στα μαξιλάρια πολλαπλών θαλάμων να παρέχουν περισσότερη στήριξη από τα μαξιλάρια ενός θαλάμου. Τα μαξιλάρια είναι αρκετά συμπαγή και το γέμισμα δεν μπορεί να μετακινηθεί και να διαμορφωθεί τόσο εύκολα, όσο σε ένα μαξιλάρι ενός θαλάμου.

  4. Αντοχή μαξιλαριού

  Κατά κανόνα, θα πρέπει να αντικαθιστάτε το μαξιλάρι σας κάθε δύο χρόνια. Μπορείτε να κρίνετε την τρέχουσα κατάσταση του μαξιλαριού σας ελέγχοντας τα εξής:

  • Σκληρότητα: Το μαξιλάρι σας έχει χάσει την υποστηρικτική του λειτουργία και έχει αίσθηση πιο χαλαρή.
  • Εμφάνιση: Το μαξιλάρι σας έχει δημιουργήσει λεκέδες και/ή αποχρωματισμό που δεν αφαιρούνται με το τακτικό πλύσιμο.
  • Φθορά: Υπάρχουν τρύπες στο ύφασμα, ξεφτισμένες ραφές ή απλά φαίνεται φθαρμένο.

  Όταν το μαξιλάρι σας αρχίσει να χάνει το σχήμα του, μπορεί να μην έχετε πλέον την υποστήριξη που χρειάζεστε. Θα δυσκολευτείτε περισσότερο να διατηρήσετε μια εργονομικά σωστή θέση ύπνου. Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να αναπτύξετε πόνο στον αυχένα και πονοκεφάλους, ενώ είναι πιο πιθανό να έχετε γενικά κακό ύπνο.

  Γι' αυτό είναι σημαντικό να προσέχετε την κατάσταση του μαξιλαριού σας και να το αλλάζετε εγκαίρως.

  5. Τιμές μαξιλαριών

  Τα μαξιλάρια από ίνες είναι γενικά πιο προσιτά σε σύγκριση με άλλους τύπους μαξιλαριών. Στη συλλογή μας θα βρείτε μαξιλάρια σε τρεις σειρές ποιότητας: BASIC, PLUS και GOLD. Στον παρακάτω πίνακα, μπορείτε να δείτε τις επιλογές για όλους τους τύπους μαξιλαριών σε κάθε εύρος ποιότητας.

  6. Λίστα ελέγχου: Ποιο μαξιλάρι να επιλέξετε;

  Αν ξεκινήσατε από την αρχή αυτού του άρθρου, μέχρι τώρα έχετε διαβάσει πολλές πληροφορίες για τα μαξιλάρια και τους διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή μαξιλαριού σας. Είναι πολλά που πρέπει να ελέγξετε, επομένως εδώ είναι μια σύντομη περίληψη των πιο σημαντικών σημείων:

  Στήριξη μαξιλαριού

  Θέλετε ένα μαλακό μαξιλάρι χωρίς υψηλή στήριξη;

  Επιλέξτε ένα μαξιλάρι από ίνες.

  Θέλετε ένα σκληρό μαξιλάρι με στήριξη;

  Επιλέξτε ένα ειδικό μαξιλάρι ή ένα φυσικό μαξιλάρι με πολλαπλούς θαλάμους.

  Έχετε επιπλέον ανάγκες στήριξης;

  Επιλέξτε ένα ειδικό μαξιλάρι.

  Ένα μαξιλάρι για τη θέση ύπνου σας

  Κοιμάστε στο πλάι;

  Επιλέξτε ένα μαξιλάρι που έχει ψηλό ή μέτριο ύψος.

  Κοιμάστε ανάσκελα;

  Επιλέξτε ένα μέτριο μαξιλάρι.

  Κοιμάστε μπρούμυτα;

  Επιλέξτε ένα χαμηλό μαξιλάρι (ιδανικά, ωστόσο, θα πρέπει να προσπαθήσετε να αλλάξετε θέση ύπνου ανάσκελα ή στο πλάι).

  Θέλετε ένα μαξιλάρι που θα σας βοηθήσει να σταματήσετε το ροχαλητό;

  Επιλέξτε ένα μαξιλάρι που θα σας βοηθήσει να κοιμάστε στο πλάι.

  Ένα μαξιλάρι για το στρώμα σας

  Κοιμάστε σε σκληρό στρώμα;

  Επιλέξτε ένα μέτριο ή ψηλό μαξιλάρι.

  Κοιμάστε σε ένα μαλακό στρώμα;

  Επιλέξτε ένα μέτριο μαξιλάρι.

  Κοιμάστε ανάσκελα;

  Επιλέξτε ένα χαμηλό ή μέτριο μαξιλάρι, ανεξάρτητα από τη σκληρότητα του στρώματός σας.

  Δομή μαξιλαριού

  Κοιμάστε συνεχώς είτε στο πλάι είτε ανάσκελα;

  Ένα σταθερό μαξιλάρι με πολλούς θαλάμους είναι ίσως το καλύτερο για εσάς.

  Κάνετε εναλλαγές όταν κοιμάστε στο πλάι και ανάσκελα;

  Ένα διαμορφωμένο μαξιλάρι ενός θαλάμου είναι πιθανώς η καλύτερη επιλογή σας.

  7. Τα καλύτερα μαξιλάρια

  Αν ψάχνετε να αγοράσετε ένα νέο μαξιλάρι, πιθανότατα έχετε ανακαλύψει ότι υπάρχουν πολλές επιλογές από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε. Στη JYSK, είμαστε πάντα έτοιμοι να σας συμβουλεύσουμε για την επιλογή μαξιλαριού σας, ώστε να καταλήξετε σε έναν τύπο μαξιλαριού που ταιριάζει στις ανάγκες σας, τη θέση ύπνου που προτιμάτε και τον προϋπολογισμό σας.

  Μην ξεχνάτε ότι το πάπλωμά σας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα του ύπνου σας. Διαβάστε τον απόλυτο οδηγό μας για την επιλογή του σωστού παπλώματος.

  Ανακαλύψτε περισσότερα

  Τα αγαπημένα κλινοσκεπάσματα των αγοραστών

  Τα αγαπημένα κλινοσκεπάσματα των αγοραστών

  Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

  Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου

  Επιλέξτε την κατάλληλη συρταριέρα

  Επιλέξτε την κατάλληλη συρταριέρα

  Ανανεώστε την κρεβατοκάμαρά σας με παπλωματοθήκες

  Ανανεώστε την κρεβατοκάμαρά σας με παπλωματοθήκες