Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
Ζευγάρι που κοιμάται

Μοιραστείτε το κρεβάτι με τον σύντροφό σας

Όταν μοιράζεστε το κρεβάτι με τον/την σύντροφό σας, ίσως ο ένας ή και οι δύο να πρέπει να αντέξετε το ροχαλητό του άλλου, να παλέψετε για το πάπλωμα ή να συνηθίσετε ότι ο άλλος στριφογυρίζει στο κρεβάτι. Έχετε σκεφτεί ότι ίσως να πρέπει να κοιμάστε σε ξεχωριστά κρεβάτια ή να περνάτε τη νύχτα στον καναπέ, όμως σε αυτή τη δημοσίευση θα σας δώσουμε τις καλύτερες συμβουλές για να συνεχίσετε να κοιμάστε μαζί και αγαπημένοι...  

Πώς να σταματήσετε το ροχαλητό κάποιου

Τόσο το άτομο που ροχαλίζει, όσο και ο σύντροφός του δεν απολαμβάνουν ποιοτικό ύπνο. Είναι πιο σύνηθες να ροχαλίζουν οι άνδρες, και το ροχαλητό τείνει να χειροτερεύει καθώς μεγαλώνουν. Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο έχει αρνητικό αντίκτυπο, όπως και αν κοιμάται κάποιος ανάσκελα. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε αν ο σύντροφός σας ροχαλίζει:

 • Ζητήστε του να γυρίσει στο πλάι. Μερικοί (σύζυγοι) είναι γνωστό ότι έχουν καταφύγει μέχρι και στη χρήση κάποιου σκληρού αντικειμένου, όπως να τοποθετήσουν ένα μπαλάκι του τένις στο πίσω μέρος της μπλούζας της πιτζάμας, ώστε να καταστήσουν άβολο έως και αδύνατο τον ύπνο ανάσκελα.
 • Δημιουργήστε γύρω σας έναν "τοίχο" μαξιλαριών, ώστε να μη φτάνει στα αυτιά σας ο ήχος του ροχαλητού.
 • Χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή λευκού θορύβου στο κινητό σας για να περιορίσετε την ένταση του ροχαλητού που ακούτε.

Δεν συμφωνείτε στην ιδανική θερμοκρασία του δωματίου

Η ιδανική θερμοκρασία δωματίου κυμαίνεται από τους 15 έως τους 22 βαθμούς. Ωστόσο, οι προσωπικές προτιμήσεις του καθενός, μπορεί να αποδειχθούν πρόκληση. Τι να κάνετε:

Συμβιβαστείτε! Εάν ο σύντροφός σας προτιμά τη θερμοκρασία στους 16 βαθμούς και εσείς στους 21, επιλέξτε μια θερμοκρασία κάπου στη μέση. Αυτός που φοβάται μην κρυώσει μπορεί να φορέσει πιο χοντρές πιτζάμες, και ο άλλος που ζεσταίνεται μπορεί απλά να μη σκεπαστεί. Εάν έχετε μεγάλο υπνοδωμάτιο, μπορείτε να πάρετε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι, ώστε το άτομο που ζεσταίνεται να μην επηρεάζεται από τη θερμότητα που εκπέμπει το σώμα του συντρόφου του. 

Έχετε διαφορετικές προτιμήσεις στον τύπο στρώματος

Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν ένα σκληρό στρώμα, ενώ κάποιοι άλλοι προτιμούν ένα μαλακό. Οι διαφορές σας σε αυτό το θέμα μπορούν εύκολα να λυθούν: Απλά προτιμήστε ένα στρώμα με δύο όψεις, όπου η μία πλευρά είναι σκληρή και η άλλη μαλακή, ώστε να μπορείτε να το γυρίζετε. Ακόμα, τα στρώματα από αφρό μνήμης αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή, καθώς αφού πάρουν το σχήμα του σώματός σας σταθεροποιούνται. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν αλλάζετε πλευρά. Σκεφτείτε ακόμα το ενδεχόμενο να έχετε δυο διαφορετικά στρώματα, τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο. 

Είστε υπναράς/ού και ο/η σύντροφός σας κουκουβάγια

Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό ρολόι, το οποίο καθορίζει πότε θα πάμε για ύπνο και τι ώρα θα ξυπνήσουμε το πρωί. Είναι σχεδόν αδύνατο αυτό να αλλάξει. Εάν το δικό σας ρολόι δεν είναι συγχρονισμένο με το ρολόι του συντρόφου σας, μπορεί να είναι ενοχλητικό και για τους δυο σας. Αυτό συμβαίνει, επίσης, όταν ο ένας από τους δύο δουλεύει πολύ πρωί, ενώ ο άλλος αργότερα. Τι μπορείτε να κάνετε:

 • Ο σύντροφος-κουκουβάγια θα χρειαστεί να κάνει ησυχία ώστε να μην ξυπνήσει το σύντροφο-υπναρά 
 • Ο σύντροφος-υπναράς θα πρέπει το πρωί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ώστε να επιτρέψει στο σύντροφο-κουκουβάγια να κοιμηθεί 
 • Αυτός που εργάζεται σε πρωινή βάρδια θα πρέπει να ξυπνάει αμέσως μόλις χτυπάει το ξυπνητήρι και όχι να πατάει "αναβολή" ξανά και ξανά 
 • Ο σύντροφος-κουκουβάγια θα πρέπει να χρησιμοποιεί ακουστικά αν θέλει να ακούσει μουσική ή να δει τηλεόραση το βράδυ
 • Ο σύντροφος-υπναράς μπορεί να χρησιμοποιεί μάσκα ύπνου για να περιορίζει το φως

Σας αρέσει ελαφρώς ο θόρυβος, ενώ στον σύντροφό σας η ησυχία

Για μερικούς ανθρώπους δεν υπάρχει τίποτα πιο διασκεδαστικό από τα γέλια που ακούγονται σε μια κωμωδία. Εάν ο ένας από τους δύο αρέσκεται να βλέπει τηλεόραση, ενώ ο άλλος προτιμά την ησυχία για να μπορέσει να κοιμηθεί, τότε χρειάζεται να κάνετε τα ακόλουθα:

 • Πάρτε ακουστικά για τον τηλεορασάκια
 • Συμφωνείστε σε μια κοινή ώρα όπου θα κλείνει η τηλεόραση
 • Διατηρήστε τον ήχο της τηλεόρασης χαμηλά
 • Χρησιμοποιήστε κάποια συσκευή λευκού θορύβου ή ωτοασπίδες

Ζείτε με τον άνθρωπο-πάπλωμα

Ο σύντροφός σας δεν το κάνει επίτηδες, αλλά κάθε βράδυ βρίσκεστε χωρίς πάπλωμα, καθώς ο σύντροφός σας έχει τυλιχτεί με αυτό. Εάν γίνεται συχνά πόλεμος για το ποιος θα κρατήσει το πάπλωμα, ορίστε τι χρειάζεται να κάνετε:
Αγοράστε διαφορετικά παπλώματα ή με διαφορετικές διαστάσεις, τοποθετώντας το μικρότερο κάτω από το μεγαλύτερο, και λίγο πριν την έναρξη των "εχθροπραξιών" απλά τραβήξτε ο καθένας το δικό του. Ιδανική λύση και για τους δύο.

Ο ένας σύντροφος πετάγεται και στριφογυρίζει στον ύπνο του

Όλοι αλλάζουμε θέση κάποιες φορές μέσα στη νύχτα, αλλά κάποιοι τείνουν να γυρίζουν διαρκώς. Δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να το βελτιώσουν, αλλά αν αυτό σας ταλαιπωρεί και διαταράσσει τον ύπνο σας, τότε σας έχουμε κάποιες συμβουλές:

 • Φροντίστε να έχετε δύο διαφορετικά παπλώματα, ώστε να αντιλαμβάνεστε λιγότερο τις κινήσεις ο ένας του άλλου
 • Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια για να δημιουργήσετε μεταξύ σας ένα "τεχνητό φράγμα"
 • Σκεφτείτε να αποκτήσετε ένα μεγαλύτερο κρεβάτι, ώστε να έχετε λιγότερη φυσική επαφή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όσο μεγαλύτερο είναι το κρεβάτι που χωράει στο υπνοδωμάτιό σας, τόσο καλύτερα για ένα ποιοτικό ύπνο.

Μπορεί να είναι επιβλαβές να κοιμόμαστε με τον/την σύντροφό μας;

Οι σύντροφοι έχουν θετικά αποτελέσματα ο ένας στον ύπνο του άλλου. Τείνουν να ακολουθούν το ίδιο ωράριο στον ύπνο, το φαγητό και σε άλλες σημαντικές λειτουργίες του βιολογικού ρολογιού. Επίσης, η ύπαρξη μιας σχέσης τείνει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Αυτό μειώνει το άγχος και έχει ως αποτέλεσμα έναν ομαλό ύπνο, χωρίς διακοπές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει και αρνητική εκδοχή όταν μοιράζεστε το ίδιο κρεβάτι. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι σύντροφοι τείνουν να συγχρονίζουν τα στάδια του ύπνου τους, όταν κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος με διαταραχές ύπνου μπορεί να επωφεληθεί από κάποιον ο οποίος έχει πιο ομαλό ύπνο, αλλά αυτό μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα. Με λίγα λόγια, εάν ο σύντροφός σας έχει αϋπνίες και εσείς δεν έχετε, μπορεί να τον/την επωφελήσει να κοιμάται μαζί σας, αλλά μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά για εσάς. Ελπίζουμε ότι οι συμβουλές μας θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν ποιοτικότερο ύπνο. Αφήστε μας ένα σχόλιο με τις δικές σας εξαιρετικές συμβουλές, που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας! 

Πηγές:
https://www.healthcentral.com/article/sharing-a-bed-with-a-partner-bad-for-your-sleep
http://www.health.com/health/gallery/0,,20872605,00.html#your-partner-s-snoring-leaves-you-staring-at-the-ceiling-0

Ανακαλύψτε περισσότερα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές