Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου με Κέρδος 20-60%*

Άνδρας που κοιμάται και παιδί

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζεστε;

Ο ύπνος είναι ουσιαστικό κομμάτι της ζωής μας και κατά μέσο όρο κοιμόμαστε το 1/3 της ζωής μας. Αλλά πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται ο καθένας μας; 

Ανακαλύψτε τις δικές σας ανάγκες ύπνου 

Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται πολύ λίγο, κάποιοι άλλοι κοιμούνται αρκετά και κάποιοι κοιμούνται πάρα πολύ. Το μυστικό είναι να βρείτε το χρόνο ύπνου που χρειάζεστε ώστε να νιώθετε ξεκούραστοι. Εάν ξυπνάτε πριν χτυπήσει το ξυπνητήρι, τότε, μάλλον έχετε κοιμηθεί επαρκώς. Ακόμα γεγονός που υποδηλώνει ότι έχετε κοιμηθεί καλά είναι αν αισθάνεστε ότι λειτουργείτε καλά κατά τη διάρκεια της μέρας. Ωστόσο, αν νιώθετε κουρασμένοι μέσα στη μέρα, τότε, ίσως χρειάζεται να αναθεωρήσετε το χρόνο που κοιμάστε. 

Πολλοί άνθρωποι ζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τη θεωρία ότι 7-8 ώρες ύπνου είναι ιδανικές. Αυτό αληθεύει για την πλειοψηφία των ενηλίκων, αλλά πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Μερικοί άνθρωποι από τη φύση τους χρειάζονται περισσότερο ύπνο. Ο Δανός ειδικός ύπνου, Søren Berg, αποκαλεί αυτά τα άτομα "long sleepers". Από την άλλη, όσους αρκούνται σε λίγες ώρες ύπνου τους αποκαλεί "short sleepers".

Η ηλικία και η υγεία επηρεάζουν τις ανάγκες ύπνου

Η ποσότητα του ύπνου που χρειάζεστε εξαρτάται σε ένα μεγάλο βαθμό από την ηλικία και την κατάσταση της υγείας σας. Τα παιδιά και οι έφηβοι χρειάζονται πολλές ώρες ύπνου, καθώς αναπτύσσεται το μυοσκελετικό τους σύστημα ενώ κοιμούνται. Οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά χρειάζονται, επίσης, να κοιμούνται και κατά τη διάρκεια της ημέρας ώστε να καλύψουν τις ανάγκες ύπνου τους.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου (NSF) έχουν μελετήσει τις ανάγκες ύπνου των ανθρώπων στα διάφορα ηλικιακά στάδια. Στον πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε τις συνιστώμενες ώρες ύπνου ανά ηλικιακή ομάδα.  

  Ελάχ. ώρες    Μέγ. ώρες  
0-3 μηνών 11 19
4-11 μηνών 10 18
1-2 ετών 11 14
3-5 ετών 8 14
6-13 ετών 7 12
14-17 ετών 7 11
18-25 ετών      6 11
26-64 ετών 6 10
65+ ετών 5 9


Πώς επηρεάζει η υγεία τον ύπνο σας; 

Η υγεία επηρεάζει, επίσης, το πόσο ύπνο χρειάζεται το σώμα μας για να ξεκουραστεί και να αναδομήσει τα κύτταρά του. Αν για κάποιο διάστημα ασθενήσατε ή υποφέρετε από κάποια χρόνια πάθηση, είναι βέβαιο ότι θα χρειάζεστε περισσότερο χρόνο από ότι συνήθως, καθώς το σώμα σας "εργάζεται" για την αποκατάσταση των λειτουργιών του και την αποκατάσταση των κυττάρων. Ακόμα, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να προκαλέσει αίσθημα κόπωσης, με συνέπεια την ανάγκη περισσότερου ύπνου από ότι συνηθίζετε.

Επηρεάζουν οι εποχές τον ύπνο μας;

Οι εποχές είναι εξίσου σημαντικές αναφορικά με την ποσότητα του ύπνου που χρειαζόμαστε. Το χειμώνα, όπου μειώνονται οι ώρες φυσικού φωτός, ο εγκέφαλος παράγει μεγαλύτερες ποσότητες της ορμόνης του ύπνου, της μελατονίνης. Παράγουμε μελατονίνη όταν υπάρχει σκοτάδι και είναι η ουσία που μας κάνει να αισθανόμαστε κούραση. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί ύπνου προτείνουν να αποφεύγεται η παρακολούθηση τηλεόρασης ή η εστίαση σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο, καθώς αυτό εμποδίζει την παραγωγή της μελατονίνης, και έτσι καθίσταται δυσκολότερο να κοιμηθούμε. Επειδή ο ύπνος μας επηρεάζεται εύκολα από το φως και το σκοτάδι, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι κοιμούνται από μισή ως μία ώρα παραπάνω το χειμώνα, από ότι συνηθίζουν.

Μπορείτε να κοιμάστε πάρα πολύ; 

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν από μόνοι τους μόλις αισθανθούν ότι ξεκουράστηκαν. Δεν πρέπει να κοιμάστε περισσότερο, καθώς αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι και να είστε σε λήθαργο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, τα άτομα που συνηθίζουν να κοιμούνται πολύ δεν είναι απαραίτητο να αισθάνονται κουρασμένα.

Μπορείτε να προσπαθήσετε να κοιμηθείτε περισσότερο για να αναπληρώσετε χαμένες ώρες ύπνου, αλλά μόνο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα μετά από μία δύσκολη εβδομάδα. Ωστόσο, με την προϋπόθεση ότι είστε υγιείς. Δεν μπορεί να γίνει αναπλήρωση έλλειψης ύπνου πολλών μηνών, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας.

Το να κοιμάστε περισσότερο από ότι χρειάζεστε μπορεί να αποβεί μία κακή συνήθεια. Γι' αυτό καλό θα είναι να γνωρίζετε πόσο χρόνο ύπνου χρειάζεστε και γιατί κάποιες φορές χρειάζεστε περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο. Εάν ανησυχείτε σχετικά με τις ώρες ύπνου σας, παρακαλούμε συμβουλευτείτε έναν ειδικό ύπνου.

Διαβάστε περισσότερες συμβουλές ύπνου

Ελέγξτε το Δείκτη Ύπνου σας

Είστε περίεργοι σχετικά με τον ύπνο σας; Κάντε το Τεστ Ύπνου και βρείτε το δικό σας αποτέλεσμα ύπνου σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους σαν εσάς.

Ανακαλύψτε περισσότερα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές