Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
Άνδρας που κοιτάζει γυναίκα η οποία κοιμάται

Ο σύντροφός μου παραμιλάει στον ύπνο του

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακούτε ξαφνικά ομιλίες. Είναι ο σύντροφός σας – ίσως στην προσπάθεια του να εξηγήσει το συσχετισμό μεταξύ πίεσης και θερμοκρασίας ή ίσως απλά λέει ασυναρτησίες. Ο σύντροφός σας μάλλον παραμιλάει ενώ κοιμάται και το πιο πιθανό είναι ότι δεν το γνωρίζει. Είναι ιδιαίτερα κοινό – ειδικά στους άντρες και τα παιδιά. 

Μπορείτε να προσπαθήσετε να πιάσετε κουβέντα μαζί του ή ακόμα και να ελπίζετε ότι θα ξεκλέψετε κάποιο μυστικό, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να εναποθέσετε εκεί τις ελπίδες σας. Κάποιος ο οποίος παραμιλάει στον ύπνο του, συνήθως, δε θυμάται τίποτα από όσα έχει πει ενώ κοιμόταν και κανείς δε μπορεί να εγγυηθεί ότι όσα λέει έχουν κάποια βάση. Τις περισσότερες φορές δε βγάζουν καν νόημα. 

Κάποιες άλλες φορές το άτομο που παραμιλάει αναφέρετε σε συμβάντα του παρελθόντος, εμπειρίες ή σχέσεις. Δεν υπάρχει απαραιτήτως κάποιος τρέχων συναισθηματικός συσχετισμός, γι' αυτό είναι αρκετά διασκεδαστικό όταν λέτε στο άτομο αυτό τι έλεγε κατά τη διάρκεια που κοιμόταν.

Κανείς πραγματικά δε γνωρίζει γιατί μερικοί άνθρωποι μιλούν στον ύπνο τους. Φαίνεται να είναι κληρονομικό και μπορεί να γίνει πιο έντονο από διάφορους λόγους, όπως την έλλειψη ύπνου.

Το να παραμιλάμε ενώ κοιμόμαστε είναι συνηθισμένο για τους περισσότερους από εμάς

Το να παραμιλάει κάποιος στον ύπνο του κυμαίνεται από ήπια περίπτωση, όπου το άτομο παραμιλάει περιστασιακά, ως σοβαρή, όπου το άτομο παραμιλάει κάθε βράδυ. Μπορεί ακόμα να διαφέρει σε διάρκεια. Ίσως να συνεχίζεται για κάποιες εβδομάδες ή ένα μήνα, ή μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Μόνο περίπου το 5% των ενηλίκων μιλάει στον ύπνο του, αν και τα δύο τρίτα των ενηλίκων λένε κάτι στον ύπνο τους τουλάχιστον μία φορά κάθε λίγους μήνες.

Τα άτομα που παραμιλάνε, συνήθως, μιλάνε για λιγότερο από 30 δεύτερα, αλλά πολλά από αυτά τα άτομα μιλούν περισσότερες από μία φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η ομιλία στον ύπνο μπορεί να παρατηρηθεί σε όλα τα στάδια του ύπνου

Παραδόξως, το να μιλάει κάποιος στον ύπνο του μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε από τα στάδια του ύπνου, και όχι μόνο όταν κάποιος ονειρεύεται. Φαίνεται να συμβαίνει κατά τη μετάβαση από το ένα στάδιο του ύπνου στο επόμενο. Μπορεί να συμβεί όταν μεταβαίνετε από το στάδιο που είστε ακόμα ξύπνιοι, στο στάδιο του ύπνου ή ανάμεσα στον ελαφρύ ύπνο και τον REM ύπνο. Όσο πιο ελαφρύς είναι ο ύπνος, τόσο πιο κατανοητός είναι ο λόγος. Μέχρι να φτάσει κάποιος στο στάδιο βαθύτερου ύπνου, μπορεί να κάνει ολόκληρες συζητήσεις, αλλά όσο βυθίζεται το πιο πιθανό είναι να μη βγάζουν κάποιο νόημα όσα λέει, να είναι ασυνάρτητα.

Ένας σύντροφος που μιλάει στον ύπνο του μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα ύπνου

Εάν κοιμάστε με κάποιον ο οποίος παραμιλάει στον ύπνο του, μπορεί να αποδειχθεί άκρως ενοχλητικό, και ενδέχεται να μη μπορείτε να κοιμηθείτε επαρκώς. Όπως πάντα, το καλύτερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να βελτιώσει τον ύπνο του είναι να ακολουθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου και να κοιμάται αρκετά. Αυτό ισχύει και για εσάς, αλλά και για το σύντροφό σας. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγετε το αλκοόλ και ένα βαρύ γεύμα πριν ξαπλώσετε, για να μειώσετε τις πιθανότητες να παραμιλάτε στον ύπνο σας.

Εάν αυτό δε βοηθήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες ή ένα μηχάνημα λευκού θορύβου. Επενδύστε σε προϊόντα ύπνου που μειώνουν το θόρυβο. Ο λευκός θόρυβος έχει χρησιμοποιηθεί χρόνια ως βοήθημα ύπνου. Υπάρχουν μηχανήματα που μπορείτε να βρείτε, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο app στο κινητό σας. Μπορείτε, ακόμα, για να μειώσετε τους θορύβους του περιβάλλοντα χώρου να χρησιμοποιήσετε ένα στρώμα το οποίο δε θα "αισθάνεστε" τον σύντροφός σας όταν γυρίζει πλευρό στο κρεβάτι, τέτοια θεωρούνται τα στρώματα αφρού

Περισσότερες συμβουλές αν κοιμάστε σε θορυβώδες περιβάλλον

Πηγές

https://www.sleepfoundation.org/sleep-disorders-problems/sleep-talking

https://www.webmd.com/sleep-disorders/talking-in-your-sleep

https://www.tuck.com/talking-in-sleep/

 

Ανακαλύψτε περισσότερα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές