Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
Γυναίκα που κοιμάται σε κρεβάτι

Μαζική Έρευνα Ύπνου: Ένας στους τέσσερις κοιμάται ελάχιστα τη νύχτα

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες (99.5%) στη μεγάλη Ευρωπαϊκή έρευνα ύπνου που διεξήγαγε η JYSK συμφωνούν ότι ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την ποιότητα της ζωής τους. Παρόλα αυτά, σχεδόν κάθε τέταρτος συμμετέχοντας (23.3%) αναφέρει ότι δεν κοιμούνται καλά ή ακόμα ότι κοιμούνται άσχημα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα σε μια διεξοδική έρευνα ερωτηματολογίου, η οποία διεξήχθη από τη JYSK, όπου συμμετείχαν περισσότερα από 35.000 άτομα από 19 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Οι απαντήσεις λήφθηκαν τον Ιούλιο του 2018.

Είστε περίεργοι σχετικά με τον δικό σας ύπνο; Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα της Έρευνας Ύπνου εδώ.

Οκτώ ώρες ύπνου είναι ιδανικές 

Όσον αφορά την ποσότητα του ύπνου, οι περισσότεροι (44.7%) συμφωνούν ότι οκτώ ώρες ύπνου είναι ιδανικές. Όμως, μόνο λίγοι (15%) κοιμούνται πραγματικά τόσες ώρες τις καθημερινές. Τα Σαββατοκύριακα, το 26.6% των ερωτηθέντων καταφέρνει να κοιμηθεί οκτώ ώρες.

Η έλλειψη ύπνου ίσως να είναι ο λόγος για τον οποίο περισσότεροι από ένας στους δέκα (13.3%) αισθάνονται πάντα νυσταλέοι ή κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ίσως, ακόμη, να εξηγείται γιατί ένα μεγάλο μέρος των συμμετεχόντων (42.6%) μερικές φορές παίρνει έναν απογευματινό υπνάκο.

Η εμβρυϊκή θέση είναι η πιο δημοφιλής

Μόλις κοιμηθούν οι άνθρωποι, δύο στους τρεις (66.9%) ξυπνούν μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι περισσότεροι από αυτούς (60.7%) ξυπνούν διότι χρειάζονται να "επισκεφτούν" την τουαλέτα. Ένας στους τρεις (33.6%) ξυπνάει γιατί ζεσταίνεται ή κρυώνει υπερβολικά, και περισσότεροι από ένας στους πέντε (22%) ξυπνούν επειδή δεν αισθάνονται άνετα κάποιο μέρος του σώματός τους.

Η επικρατέστερη θέση ύπνου είναι στο πλάι, η γνωστή σε όλους εμβρυϊκή θέση (48%). Στη δεύτερη θέση των αποτελεσμάτων ακολουθεί ο ύπνος μπρούμυτα (40%), ενώ οι υπόλοιποι ερωτηθέντες προτιμούν άλλες στάσεις σε ύπτια θέση (ανάσκελα).

Τι είναι σημαντικό για έναν καλό ύπνο;

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου, αλλά το στρώμα και το μαξιλάρι παίζουν σημαντικό ρόλο. Τα ποσοστά στις παρενθέσεις δείχνουν πόσοι από τους ερωτηθέντες θεωρούν τον αντίστοιχο παράγοντα σημαντικό ή εξαιρετικά σημαντικό για έναν καλό ύπνο:  

  • Ένα άνετο στρώμα / κρεβάτι (95%)
  • Ένα άνετο μαξιλάρι (94%)
  • Σωστή θερμοκρασία δωματίου (91%)
  • Καθαρό περιβάλλον ύπνου (84%)
  • Ένα άνετο πάπλωμα (80%)
  • Ησυχία (73%)
  • Σκοτάδι (62%)

Άλλα συμπεράσματα

Φαίνεται ότι πολλοί από τους ερωτηθέντες έχουν προβλήματα στον ύπνο:

  • Ένας στους τέσσερις (25.6%) δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί όταν πηγαίνει στο κρεβάτι.
  • Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (45%) κοιμούνται εύκολα.
  • Σχεδόν ένα στους τρεις (29.6%) είχε δυσκολίες να κοιμηθεί τρία ή περισσότερα βράδια κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας.
  • Περισσότεροι από ένας στους τρεις (37.4%) δυσκολεύονται να ξυπνήσουν, και σχεδόν ένας στους τέσσερις (23.9%) ομολογούν ότι είναι κακόκεφοι όταν ξυπνούν. 
  • Σχεδόν ένας στους τρεις (29.1%) παραδέχεται ότι είναι πρωινός τύπος, αλλά λιγότεροι από ένας στους πέντε (17.6%) είναι ευτυχισμένοι όταν ξυπνούν.
  • Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (38.9%) πάντα χρησιμοποιούν μια συσκευή, όπως ένα smartphone ή την τηλεόραση, στο κρεβάτι πριν κοιμηθούν - μόνο το 9.34% δεν το κάνει ποτέ αυτό.

Στοιχεία σχετικά με τη μελέτη

Η JYSK ρώτησε περισσότερα από 35.000 άτομα από 19 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης σχετικά με τις συνήθειες ύπνου.

  • Οι χώρες είναι οι εξής: Βέλγιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσέχικη Δημοκρατία και Φινλανδία.
  • Η έρευνα διεξήχθη από τις 2 Ιουλίου έως τις 30 Ιουλίου 2018.
  • Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε σε newsletters, κοινωνικά μέσα δικτύωσης και blog αναρτήσεις της JYSK.

Ανακαλύψτε περισσότερα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές