Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Ημέρες Επίπλων στη JYSK με Κέρδος 20-50%*

Γυναίκα που διαβάζει βιβλίο στο κρεβάτι

5 λόγοι γιατί πρέπει να διαβάζετε ένα βιβλίο πριν κοιμηθείτε

Εάν έχετε γεμίσει το μυαλό σας με αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν άμεσα, πράγματα που χρειάζεται να θυμηθείτε και γεγονότα που δεν έχετε ακόμα φιλτράρει την πληροφορία, το να χαλαρώσετε έπειτα από μια κουραστική μέρα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερη πρόκληση και ίσως να προκαλέσει διαταραχές στον ύπνο σας. Σας ακούγεται γνώριμο; Μια καλή, old-fashioned μέθοδος για να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε είναι το να διαβάσετε ένα βιβλίο και μάλιστα έντυπο. Δείτε εδώ γιατί:

1. Αφήστε στην άκρη τις ανησυχίες σας

Ώρα για ύπνο και οι σκέψεις δεν σας αφήνουν; Απασχολήστε τον εαυτό σας με ένα καλό βιβλίο! Ένα βιβλίο μπορεί να σας βοηθήσει να ξεχαστείτε και να μην σκέφτεστε αυτά που έχετε να κάνετε αύριο ή όσα άλλα έχετε στο μυαλό σας.

Εάν η αφήγηση είναι ενδιαφέρουσα και συναρπαστική, μπορεί να σας αποπροσανατολίσει από αυτά που σκέφτεστε και να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Καθώς χάνεστε στο βιβλίο σας, τα προβλήματά σας "εξαφανίζονται". Μπορείτε να αρχίσετε να ανησυχείτε γι' αυτά ξανά από αύριο, αν ακόμα πιστεύετε ότι πρέπει.

2. Αποκοιμηθείτε γρήγορα

Τα παιδιά λατρεύουν να τους διαβάζουμε παραμύθια λίγο πριν κοιμηθούν και πολλοί γονείς απολαμβάνουν αυτές τις ήσυχες στιγμές μαζί τους. Η ανάγνωση στο κρεβάτι είναι ένα μικρό τελετουργικό, όπου μπορείτε να δείξετε την αγάπη σας προς τα παιδιά, ενώ εκείνα χαλαρώνουν και ετοιμάζονται να αποκοιμηθούν (και οι πιθανότητες να κοιμηθούν γρηγορότερα αυξάνονται όταν τους διαβάζετε).  Μήπως να το επαναλάβετε στον εαυτό σας ως ενήλικες;

Πολλοί από εμάς έχουμε αισθανθεί αυτή τη γλυκιά θολούρα όταν διαβάζουμε. Είναι απόλυτα φυσιολογική όταν είμαστε σε στατική θέση, άνετοι και ζεστοί. Ιδανικά, το βιβλίο που διαβάζετε θα πρέπει να είναι λίγο αδιάφορο σε αυτό το κεφάλαιο ή τελείως βαρετό για να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε ακόμα πιο γρήγορα.

3. Δώστε στον εαυτό σας λίγη γαλήνη

Ζούμε πολυάσχολες ζωές, όπου χτυπούν στις συσκευές μας διαρκώς υπενθυμίσεις και μηνύματα. Χαρίστε στους εαυτούς σας μερικές ήσυχες και γαλήνιες στιγμές, χωρίς στρες, και επικεντρωθείτε μόνο στα απολύτως απαραίτητα ή μόνο σε ένα πράγμα.

Αφήστε το smartphone, το computer ή το tablet στο δίπλα δωμάτιο. Θα ήταν ιδανικό να το βάλετε σε σίγαση ή να αποσυνδεθείτε από τις εφαρμογές. Μετά επιλέξτε ένα καλό βιβλίο και χουχουλιάστε στο κρεβάτι. Σας ακούγεται ονειρεμένο, έτσι δεν είναι; 

4. Ένα βιβλίο δεν εκπέμπει φως

Το κινητό σας τηλέφωνο, η τηλεόραση ή το tablet εκπέμπουν ένα μπλε φως, το οποίο δίνει στον εγκέφαλο την εντολή ότι είναι ακόμα ημέρα. Από την άλλη, ένα εκτυπωμένο βιβλίο χρειάζεται μόνο το θερμό φως ενός πορτατίφ για να το απολαύσετε.

Βεβαιωθείτε ότι το φως θα είναι επαρκές, ώστε να μην κουράζεται τα μάτια σας κατά την ανάγνωση, αλλά και απαλό ώστε να σας βοηθήσει να αποκοιμηθείτε.

5. Περισσότερα οφέλη από το διάβασμα

Υπάρχουν πολλά άλλα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ανάγνωση ενός βιβλίου, εκτός από την επίδραση στον ύπνο σας.

Κάποιοι από εμάς ίσως να αισθανόμαστε ότι η προσοχή μας μειώνεται τα τελευταία χρόνια. Καθώς κατεβαίνετε κάτω στην οθόνη σας διαβάζοντας τα emails σας ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ακόμα και στο κρεβάτι πριν κοιμηθείτε), δεν είστε τόσο συγκεντρωμένοι όπως όταν διαβάζετε κάτι. Όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, χρειάζεται να εστιάσετε σε μια συγκεκριμένη πλοκή ή ένα θέμα για μερικά λεπτά. Έτσι, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να εστιάζετε καλύτερα και να οξύνετε την προσοχή σας.

Κατά τη διάρκεια μια συνηθισμένης μέρας, εστιάζετε κυρίως στον εαυτό σας. Με το να διαβάζετε ένα βιβλίο, βλέπετε τον κόσμο από την οπτική γωνία ενός τρίτου: Αισθάνεστε θλίψη, χαρά, απογοήτευση κ.ο.κ. παράλληλα με τον κύριο χαρακτήρα και στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ακονίζετε την ενσυναίσθησή σας.

Το διάβασμα σας παρέχει πληροφορίες – με άλλα λόγια, γίνεστε πιο έξυπνοι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αισθάνεστε ότι πρέπει να διαβάσετε κάποια επιστημονική διατριβή. Οι νουβέλες, τα μυθιστορήματα φαντασίας κ.λπ. θα σας βοηθήσουν να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο σας, ενώ είναι μια πολύ καλή άσκηση για τον εγκέφαλο.

Ακονίζετε τη φαντασία σας και την κριτική σκέψη. Με την ανάγνωση ενός βιβλίου μπαίνουμε αυτόματα στη διαδικασία να γίνουμε οι ίδιοι οι συγγραφείς του, αλλάζοντας την πλοκή στη φαντασία μας ή δημιουργώντας ένα άλλο τέλος για τους πρωταγωνιστές. Επιπλέον, το διάβασμα μας βοηθά να αναπτύξουμε την κριτική ικανότητα μας τόσο για το είδος ή τον συγγραφέα. Αν για παράδειγμα έχουμε διαβάσει αρκετά βιβλία του ίδιου είδους ή του ίδιου συγγραφέα μπορούμε να συγκρίνουμε το περιεχόμενο και τον τρόπο γραφής. Σκεφτείτε ότι αυτό είναι και ένα υπέροχο θέμα σχολιασμού με τους φίλους μας, εφόσον μοιραζόμαστε τα ίδια ενδιαφέροντα.

Διαβάστε στο blog μας πώς να οργανώσετε τη βιβλιοθήκη σας και να την κάνετε κομμάτι της διακόσμησής σας.

Υπέροχα κλασικά διηγήματα για να διαβάσετε πριν κοιμηθείτε

Περηφάνια και Προκατάληψη της Τζέιν Όστεν (Jane Austen)

Αυτό το κλασικό αφήγημα λαμβάνει χώρα στην Αγγλία του 1800 και είναι μια ρομαντική νουβέλα για την Elizabeth Bennet και τις αδερφές της.

Ο Μεγάλος Γκάτσμπυ του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ (F. Scott Fitzgerald)

Ο εκατομμυριούχος Jay Gatsby ζει στις ΗΠΑ το 1920 και είναι ερωτευμένος με την πανέμορφη Daisy Buchanan.

Πέρα από την Αφρική της Κάρεν Μπλίξεν (Karen Blixen)

Αυτοβιογραφικό έργο της συγγραφέως με καταγραφές από όταν στην ηλικία των 17 έζησε σε μια φυτεία καφέ στην αποικιακή Κένυα. 

Ντέιβιντ Κόπερφιλντ του Καρόλου Ντίκενς (Charles Dickens)

Η ιστορία του ορφανού Ντέιβιντ Κόπερφιλντ, ο οποίος έρχεται αντιμέτωπος με το ένα εμπόδιο μετά το άλλο, αλλά ποτέ δεν εγκαταλείπει.

Ο Κόμης του Μόντε Κρίστο του Αλέξανδρου Δουμά (Alexandre Dumas)

Ο νεαρός Εντμόν Νταντές βρίσκεται άδικα φυλακισμένος. Κάνει φίλους τους συγκρατούμενους του και καταφέρνει να επιβιώσει. 

Πηγές:

https://www.sleepadvisor.org/reading-before-bed/

https://www.penguin.co.uk/articles/2018/100-must-read-classic-books/

 

Ανακαλύψτε περισσότερα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές