Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Ημέρες Επίπλων στη JYSK με Κέρδος 20-50%*

Μίνιμαλ καθιστικό

Πώς να ξεκινήσετε να ζείτε πιο μίνιμαλ

Μαζί με τη νέα χρονιά έρχεται και η επιθυμία να κάνετε μια ανασκόπηση στη ζωή σας και να δείτε αν θέλετε να αλλάξετε κάτι. Ίσως αισθάνεστε ότι θέλετε να μαζέψετε και να βάλετε τα πράγματα σε μία τάξη – ίσως χρειάζεται να κάνετε μια εκκαθάριση στο σπίτι σας και να ξεκινήσετε έναν πιο μινιμαλιστικό τρόπο ζωής. Τώρα είναι η ιδανική στιγμή. Περάστε τις κρύες και σκοτεινές χειμερινές ώρες μέσα, πριν έρθει ξανά η άνοιξη.


Τι σημαίνει μινιμαλιστικός τρόπος ζωής;

Ο μινιμαλισμός είναι ένας τρόπος ζωής που εστιάζει στα απλά και τα λίγα. Έχοντας μόνο δύο αντικείμενα όμορφα τοποθετημένα στο τραπεζάκι είναι μια χαρά, αλλά στην πραγματικότητα σε ένα μινιμαλιστικό σπίτι υπάρχουν λιγότερα χρώματα, λιγότερα έπιπλα, λιγότερα διακοσμητικά. Λέγεται ότι υπάρχουν (τουλάχιστον) τριών ειδών μινιμαλιστές:

Οι αισθητικοί μινιμαλιστές εστιάζουν στην εμφάνιση. Τα σπίτια τους έχουν "γυμνούς", λευκούς τοίχους και πολύ λίγα έπιπλα. Μπορεί να διαθέτουν κι εκείνοι πολλά αντικείμενα, όπως οι περισσότεροι από εμάς, αλλά φροντίζουν να μην τα εκθέτουν σε κοινή θέα.

Οι ουσιώδεις μινιμαλιστές από την άλλη, διαθέτουν όσο το δυνατό λιγότερα. Έχουν αποφασίσει πόσα μπορούν να κάνουν απλά με τα βασικά. Είναι μη υλιστές και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα να κάνουν ψώνια. Εάν πραγματικά χρειάζονται να αγοράσουν κάτι, βεβαιώνονται ότι το νέο τους απόκτημα θα είναι εξαιρετικής ποιότητας και θα μπορεί να αντέξει στο χρόνο.

Οι επιμελείς μινιμαλιστές πραγματικά εκτιμούν τα πράγματα – τόσο πολύ που θέλουν όσα διαθέτουν στο σπίτι τους να τους δίνουν χαρά. Δεν κρατούν τίποτα που να μη έχει νόημα για αυτούς. Με αυτό τον τρόπο τα εναπομείναντα αντικείμενα συγκεντρώνουν όλη την προσοχή τους. Τους παρέχει ηρεμία να περιβάλλονται από ουσιώδη αντικείμενα και τους βοηθά να χαλαρώσουν.


Αναγνωρίζετε τον εαυτό σας σε κάποιο από αυτούς τους τρεις τύπους; Εάν επιθυμείτε να αρχίσετε το δικό σας μινιμαλιστικό τρόπο ζωής και διακόσμησης, βρείτε εδώ μερικές συμβουλές:

Συμβουλές για να ξεκινήσετε μια μινιμαλιστική εσωτερική διακόσμηση 

1. Ξεκινήστε μελετώντας το χώρο σας
Κοιτάξτε κάθε δωμάτιο. Ποια είναι η λειτουργία του δωματίου και ποιο σκοπό εξυπηρετεί; Κρατήστε το αυτό κατά νου όταν έρθει η ώρα να το διακοσμήσετε. Ακόμα, επιλέξτε προσεκτικά τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιήσετε ώστε να είναι τα σωστά. Αφαιρέστε ό,τι υπάρχει στο χώρο και τοποθετήστε ξανά μόνο τα απαραίτητα.

2. Σκεφτείτε τη λειτουργικότητα και τα έπιπλα πολλαπλών χρήσεων
Κάθε έπιπλο και διακοσμητικό πρέπει να έχει σαφή ρόλο και λειτουργία στο δωμάτιο. Επίσης, προσπαθήστε να συνδυάσετε τη διακόσμηση με τη λειτουργικότητα επιλέγοντας αντικείμενα, τα οποία είναι χρήσιμα και όμορφα. Γιατί να μην πάρετε έναν καναπέ-κρεβάτι; Εξυπηρετεί δύο σκοπούς ενώ παράλληλα εξοικονομείτε χώρο. 


3. Ορίστε ένα όριο
Περιορίστε τον εαυτό σας να φέρει μόνο ένα μικρό αριθμό αντικειμένων στο δωμάτιο. Μπορεί να μην αποδειχθεί τόσο επιτυχημένο, αλλά ένα όριο σίγουρα θα σας βοηθήσει να μη στοιβάξετε άχρηστα αντικείμενα στο χώρο.

4. Δημιουργήστε σαφείς διαδρόμους
Δημιουργήστε διαδρόμους και ελεύθερους χώρους γύρω από τα έπιπλα, ώστε να μπορείτε να κινείστε άνετα. Το να αφήνετε χώρο γύρω από τα αντικείμενα κάνει το δωμάτιο να δείχνει μεγαλύτερο. Σκεφτείτε το αυτό όταν αγοράζετε νέα πράγματα. Ένας μικρότερος καναπές θα επιτρέψει στο καθιστικό σας να φαίνεται πιο ευρύχωρο.


5. Επιλέξτε τα χρώματα με σύνεση
Ένας πίνακας προσθέτει αυτό το κάτι στο χώρο, χωρίς στην πραγματικότητα να καταλαμβάνει χώρο. Χρησιμοποιήστε τους στη διακόσμησή σας, σε ένα χώρο που δε διαθέτει πολλά αντικείμενα αλλά δε θέλετε να δείχνει άδειος. Τα ουδέτερα χρώματα κάνουν το δωμάτιο να δείχνει λιγότερο φορτωμένο, απλά βεβαιωθείτε ότι η διακόσμησή σας ακολουθεί την ίδια χρωματική παλέτα.

6. Έξυπνη αποθήκευση
Σε ένα μινιμαλιστικά διακοσμημένο χώρο χρειάζεται να βρείτε ένα μέρος να φυλάσσετε τα αντικείμενα καθημερινής χρήσης, τα οποία τις περισσότερες φορές αφήνουμε στον πάγκο της κουζίνας, στο τραπέζι κ.α. Η λύση βρίσκεται στα κουτιά. Μπορείτε να διατηρήσετε εύκολη πρόσβαση σε αυτά τα αντικείμενα, χωρίς να βρίσκονται σε κοινή θέα, και για το λόγο αυτό τα κουτάκια αποθήκευσης είναι ιδανικά.


7. Χρησιμοποιήστε υφάσματα και φυτά
Ένα δωμάτιο με μινιμαλιστική διακόσμηση μπορεί να φαίνεται κάπως κρύο και άδειο, αλλά είναι εύκολο να το "ζεστάνετε" με μερικά ζεστά υφάσματα και φυτά.


Είναι σημαντικό να θέσετε τους στόχους σας, αλλά μην απογοητευτείτε αν χρειαστεί να τους τροποποιήσετε λίγο στην πορεία. Οι περισσότεροι από εμάς αισθανόμαστε δεμένοι με τα πράγματά μας, και μόνο με σαφείς στόχους θα γίνει ευκολότερο να αποφασίσουμε ποια από αυτά είναι πραγματικά σημαντικά και ποια όχι.

Τι τύπος μινιμαλιστή είστε; Γράψτε μας στα σχόλια παρακάτω! 
 

Ανακαλύψτε περισσότερα

Επιλέξτε την κατάλληλη συρταριέρα

Επιλέξτε την κατάλληλη συρταριέρα

Δημιουργήστε ένα εορταστικό σκηνικό τραπεζιού για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Δημιουργήστε ένα εορταστικό σκηνικό τραπεζιού για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Οδηγός: Επιλογή καθρέφτη

Οδηγός: Επιλογή καθρέφτη

Στο προσκήνιο: Η συλλογή LYNGVIG

Στο προσκήνιο: Η συλλογή LYNGVIG