Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
Πόδια έξω από το πάπλωμα & Γυναίκα που κρατά πάπλωμα

Οδηγός παπλωμάτων

Η επιλογή του σωστού παπλώματος σάς βοηθά να εξασφαλίσετε ένα καλό και άνετο περιβάλλον ύπνου. Δείτε οδηγίες στο βίντεο για το πώς να επιλέξετε το κατάλληλο πάπλωμα.

 

Μέγεθος

Το μήκος του παπλώματος συνιστάται να είναι τουλάχιστον 20-30 cm μεγαλύτερο από το ύψος σας. Στη JYSK θα βρείτε παπλώματα μήκους 200, 220 και 240 cm.

Μονωτική ισχύς 

Στη JYSK τα παπλώματα διαιρούνται σε τρία διαφορετικά επίπεδα ζεστασιάς: Δροσερό, Ζεστό και Εξαιρετικά ζεστό. Για να αποφασίσετε ποιο επίπεδο ζεστασιάς είναι το κατάλληλο για εσάς, λάβετε υπόψη τη θερμοκρασία του σώματός σας κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς και τη θερμοκρασία που προτιμάτε να έχει το υπνοδωμάτιο. 


Το γέμισμα

Τα παπλώματα διατίθενται με πολλούς και διαφορετικούς τύπους γεμίσματος. Το γέμισμα μπορεί να υποδιαιρεθεί σε δύο κατηγορίες:

  • Φυσικό γέμισμα 
  • Γέμισμα από ίνες

Ο τύπος γεμίσματος που θα επιλέξετε είναι περισσότερο θέμα προτίμησης.

Φυσικό γέμισμα

Το φυσικό γέμισμα συνήθως αποτελείται από φτερά και πούπουλα, αλλά μπορεί να χρησιμοποιούνται και άλλα φυσικά υλικά, όπως μετάξι, βαμβάκι και μαλλί. Το πλεονέκτημα του φυσικού γεμίσματος είναι ότι επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό την κυκλοφορία του αέρα και τυλίγεται απαλά και εύκολα γύρω από το σώμα. Από τη φύση του, αυτό το γέμισμα διαθέτει την καλύτερη δυνατή μόνωση.

Ισχύς πλήρωσης

Η ισχύς πλήρωσης είναι ένα μέτρο του πόσο «αφράτο» είναι ένα προϊόν με πούπουλα και συνδέεται χαλαρά με τη μονωτική ισχύ του πούπουλου. Είναι το σημαντικότερο μέτρο της ποιότητας για φτερά και πούπουλα. Όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς πλήρωσης τόσο περισσότερο αέρα παγιδεύει το πούπουλο ανά μονάδα βάρους, και συνεπώς τόσο καλύτερη μόνωση προσφέρει ανά μονάδα βάρους.

Όσο περισσότερα φτερά περιέχονται μαζί με τα πούπουλα στο γέμισμα τόσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς πλήρωσης που επιτυγχάνεται και τόσο βαρύτερο είναι το γέμισμα. Το βάρος από μόνο του δεν καθορίζει πόσο ζεστό είναι ένα πάπλωμα: αυτό υπολογίζεται συνδυάζοντας το βάρος και την ισχύ πλήρωσης.

Μετάξι

Τα μεταξένια παπλώματα είναι κατά κανόνα λεπτά, αλλά διαθέτουν την ίδια μονωτική ισχύ με τα υπόλοιπα παπλώματα. Ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, εξασφαλίζοντας ότι θα αποφύγετε τον ιδρώτα και την υπερβολική ζέστη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το μετάξι είναι, επίσης, υλικό που «αναπνέει» και έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες, προσφέροντας έτσι ένα υγιεινό και άνετο περιβάλλον ύπνου.

Γέμισμα από ίνες

Το συνθετικό γέμισμα αποτελείται από ίνες πολυεστέρα, που κατασκευάζονται έτσι ώστε να έχουν παρόμοιες ιδιότητες με το φυσικό γέμισμα – αλλά χαμηλότερη τιμή. Το γέμισμα από ίνες έχει επίσης την ικανότητα να απομακρύνει αποτελεσματικά την υγρασία από το σώμα. Το γέμισμα σε αυτά τα παπλώματα έχει μεγαλύτερο βάρος προκειμένου να παρέχει το απαραίτητο επίπεδο ζεστασιάς, συνεπώς είναι πιο βαριά από τα παπλώματα με φυσικό γέμισμα.  

Εξωτερική επένδυση

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε ποιον τύπο εξωτερικής επένδυσης προτιμάτε. Η εξωτερική επένδυση των παπλωμάτων που πωλούνται στην JYSK κατασκευάζεται από βαμβάκι, από πολυεστέρα ή από μείγμα των δύο υλικών. Θα πρέπει να εξετάσετε ποιον τύπο επένδυσης προτιμάτε, για παράδειγμα αν προτιμάτε επένδυση με μικρό ή με μεγάλο πάχος και αν θέλετε το πάπλωμα να έχει απαλή αίσθηση.

Υποαλλεργικά παπλώματα 

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν εσφαλμένα ότι είναι αλλεργικοί στα πούπουλα και στα φτερά. Ωστόσο, δυσανεξία στα φτερά και στα πούπουλα  έχει κάποιο μικρό κομμάτι του πληθυσμού, ενώ ποσοστό τουλάχιστον 6%, και πιθανότατα πολύ μεγαλύτερο, έχει αλλεργία στα ακάρεα σκόνης. Εάν ανήκετε σε αυτό το ποσοστό του πληθυσμού, συνιστούμε φυσικά να επιλέξετε ένα πάπλωμα χωρίς πούπουλα και φτερά.

Αλλεργία στα ακάρεα σκόνης

Είναι δύσκολο να αποφύγετε πλήρως τα ακάρεα μέσα στο σπίτι. Ωστόσο, μπορείτε να περιορίσετε τον αριθμό τους και τη δυνατότητά τους να πολλαπλασιάζονται, καθαρίζοντας τακτικά το υπνοδωμάτιο και πλένοντας το πάπλωμα, το μαξιλάρι και το ανώστρωμα 5-6 φορές τον χρόνο. Αυτό περιορίζει τις συνθήκες που ευνοούν τα ακάρεα, όμως ακόμη και τα καλύτερα παπλώματα και μαξιλάρια δεν αντέχουν σε συχνό πλύσιμο σε βάθος χρόνου. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τον καλύτερο τρόπο συντήρησης και φροντίδας των παπλωμάτων και των μαξιλαριών σας εδώ.

Έχετε αλλεργία στα ακάρεα; Αν ναι, εξετάστε το ενδεχόμενο να αγοράσετε υποαλλεργικό πάπλωμα. Αυτά τα παπλώματα κατά κανόνα έχουν υποστεί κατεργασία που εμποδίζει των είσοδο των ακάρεων στην επένδυση ή την αναπαραγωγή τους. Συνεπώς, μπορείτε απλώς να πλένετε το πάπλωμά σας δύο φορές τον χρόνο, όπως συνιστάται, παρατείνοντας έτσι σημαντικά τη διάρκεια ζωής του παπλώματος. Στη JYSK θα βρείτε τις ακόλουθες μάρκες υποαλλεργικών προϊόντων:

Τα παπλώματα και τα μαξιλάρια που φέρουν τη σήμανση NOMITE έχουν σφιχτά υφασμένο κάλυμμα. Αυτό βοηθά στη μείωση της διείσδυσης των ακάρεων.

OEKO-TEX logo

Τα προϊόντα που φέρουν την ετικέτα "Εμπιστοσύνη στα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα" πληρούν τα αυστηρότερα κριτήρια και φέρουν την πιστοποίηση STANDARD 100 by OEKO-TEX® και είναι απαλλαγμένα από βλαβερές ουσίες.

Προϊόντα που φέρουν αυτή τη σήμανση έχουν αναλυθεί από την Asthma Allergy Nordic, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν περιέχουν ουσίες που να είναι γνωστό ότι προκαλούν αλλεργίες.

Χειμερινά και καλοκαιρινά παπλώματα 

Το κατά πόσο θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το ίδιο πάπλωμα όλο το έτος ή να χρησιμοποιείτε εναλλάξ ένα καλοκαιρινό και ένα χειμερινό πάπλωμα εξαρτάται από τη θερμοκρασία μέσα στο σπίτι. Αν μπορείτε να διατηρήσετε τη θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο σταθερή όλο έτος, δεν είναι απαραίτητο να αλλάζετε το πάπλωμα ανάλογα με την εποχή. Αν η θερμοκρασία αλλάζει ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία, ίσως είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε ένα δροσερό πάπλωμα το καλοκαίρι και ένα ζεστό ή εξαιρετικά ζεστό τον χειμώνα. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε πιο άνετο ύπνο.

Ανακαλύψτε περισσότερα

Ασφάλεια στα παιδικά παπλώματα

Ασφάλεια στα παιδικά παπλώματα

Πάπλωμα με ύφασμα φυτικής προέλευσης

Πάπλωμα με ύφασμα φυτικής προέλευσης

Στο προσκήνιο: Το σετ παπλωματοθήκης NELL

Στο προσκήνιο: Το σετ παπλωματοθήκης NELL

Ένα ζυγισμένο πάπλωμα μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας

Ένα ζυγισμένο πάπλωμα μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο σας