Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
Γυναίκα που ακουμπά ψάθινο καλάθι σε ανώστρωμα - Παπλώματα & μαξιλάρι

ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΠΑΠΛΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΞΙΛΑΡΙΩΝ

Η διάρκεια ζωής των παπλωμάτων και των μαξιλαριών εξαρτάται από την ποιότητά τους και από το πόσο καλά τα φροντίζετε. Συγκεντρώσαμε μερικές απλές συμβουλές για το πώς θα φροντίσετε κατά τον καλύτερο τρόπο το πάπλωμα και τα μαξιλάρια σας, ώστε να διαρκέσουν για πολλά χρόνια.
 

 • Τα παπλώματα και τα μαξιλάρια θα πρέπει να τινάζονται κάθε ημέρα, έτσι ώστε να διατηρείται η βέλτιστη πυκνότητα και ελαστικότητα του γεμίσματος.
 • Μην καθαρίζετε τα καλύμματα με την ηλεκτρική σκούπα και μην τα τινάζετε χτυπώντας τα, καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει το γέμισμα.
 • Αν χρησιμοποιήσετε κουβέρτα επάνω από το κρεβάτι, το πάπλωμα και τα μαξιλάρια πιέζονται ελαφρώς, επειδή η υγρασία γεμίζει τα κενά όπου αποθηκεύεται ο αέρας. Για να «αφρατέψει» ξανά το γέμισμα, μπορείτε να βάλετε τα παπλώματα και τα μαξιλάρια στο στεγνωτήριο για λίγες ώρες, αν χρειάζεται, μαζί με λίγες μπάλες του τένις ή τις λεγόμενες μπάλες στεγνωτηρίου. Αυτό θα κάνει το γέμισμα ελαφρύ και ευάερο ξανά.

Γιατί πρέπει να πλένετε το πάπλωμα και το μαξιλάρι σας

Το πλύσιμο του παπλώματος ή του μαξιλαριού βοηθά να παραταθεί η διάρκεια ζωής του. Κάποια στιγμή, τα πούπουλα και τα φτερά θα κολλήσουν μεταξύ τους. Αυτό μπορεί να κάνει το πάπλωμα να φαίνεται λεπτότερο και να μειώσει την ισχύ πλήρωσης. Μπορείτε να διατηρήσετε την ισχύ πλήρωσης του παπλώματος πλένοντάς το τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο και, κατά προτίμηση, δύο φορές, αλλά το πολύ τέσσερις φορές τον χρόνο. Το υπερβολικά συχνό πλύσιμο του παπλώματος μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογική φθορά. Συνιστούμε να πλένετε το μαξιλάρι σας δύο φορές τον χρόνο. Ο λόγος για τον οποίο τα παπλώματα και τα μαξιλάρια πρέπει να πλένονται τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο στους 60 βαθμούς Κελσίου, είναι ότι οι ζωντανοί οργανισμοί, όπως τα ακάρεα σκόνης, δεν μπορούν να επιβιώσουν σε αυτή τη θερμοκρασία.

Πώς να πλύνετε παπλώματα και μαξιλάρια με φυσικό γέμισμα ή  γέμισμα ίνας

Αρχίστε εξασφαλίζοντας αρκετό χρόνο για όλη την διαδικασία της πλύσης. Μπορεί να χρειαστούν 6-8 ώρες για το πλύσιμο και το στέγνωμα ενός παπλώματος. Επιπλέον, θα πρέπει πάντοτε να ακολουθείτε τις οδηγίες πλύσης του παπλώματος και του μαξιλαριού.
 

 1. Αρχίστε ελέγχοντας όλες τις ραφές πριν την πλύση για να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν τρύπες. Λάβετε υπόψη ότι το πάπλωμα μπορεί να μπει στο πλύσιμο.
 2. Μπορείτε να πλύνετε το πάπλωμα και το μαξιλάρι χωριστά ή μαζί σε ένα μεγάλο πλυντήριο. 
 3. Για τα παπλώματα και μαξιλάρια με φυσικό γέμισμα χρησιμοποιήστε ένα απορρυπαντικό χωρίς ένζυμα. Τα συνηθισμένα απορρυπαντικά περιέχουν ένζυμα που καταστρέφουν τις ιδιότητες των φτερών και των πούπουλων αφαιρώντας το φυσικό τους λίπος, χάρη στο οποίο μπορούν να μονώνουν και να ζεσταίνουν. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απορρυπαντικό για μάλλινα ρούχα. Για τα παπλώματα με γέμισμα ίνας χρησιμοποιήστε κανονικό απορρυπαντικό.
 4. Πλύνετε στους 60 βαθμούς Κελσίου και ολοκληρώστε με ελαφρύ στύψιμο.
 5. Στεγνώστε το πάπλωμα/μαξιλάρι στο στεγνωτήριο, τοποθετώντας και δύο ή τρεις μπάλες του τένις ή τις λεγόμενες «μπάλες στεγνωτηρίου». Οι μπάλες του τένις κατανέμουν το γέμισμα ομοιόμορφα για να αποφευχθεί η δημιουργία εξογκωμάτων και κάνουν το πάπλωμα/μαξιλάρι «αφράτο».
 6. Βγάλτε το πάπλωμα από το στεγνωτήριο και τινάζετέ το κυκλικά κάθε 15-20 λεπτά κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στεγνώματος. Με αυτόν τον τρόπο τα πούπουλα και τα φτερά δεν θα κολλήσουν μεταξύ τους, ενώ θα αποφύγετε και τυχόν σημάδια καψίματος από το στεγνωτήριο.
 7. Αφήστε το πάπλωμα να στεγνώσει εντελώς πριν να το χρησιμοποιήσετε ξανά. Αν ολοκληρώσετε το στέγνωμα του παπλώματος/μαξιλαριού σε εξωτερικό χώρο, φροντίστε να το προστατεύσετε από το φως του ήλιου, καθώς αυτό μπορεί να μαλακώσει το ύφασμα και να προκαλέσει την εμφάνιση τρυπών.
 8. Αν το μαξιλάρι σας εξακολουθεί να φαίνεται υγρό, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία του στεγνωτηρίου, ο λόγος μπορεί να είναι ότι το στεγνωτήριο σταμάτησε πολύ νωρίς επειδή έχει μικρό περιεχόμενο και βγαίνει εκτός ισορροπίας. Η λύση είναι να προσθέσετε μερικά ακόμη μαξιλάρια ή μπάλες στεγνωτηρίου.
 9. Όταν στεγνώσει το πάπλωμα, συνιστούμε να το αερίσετε σε εξωτερικό χώρο ή στο στεγνωτήριο με κρύο αέρα. Αυτό βοηθάει να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή κατανομή των φτερών και πούπουλων.
 10. Αν θέλετε να βεβαιωθείτε ότι το πάπλωμα έχει στεγνώσει εντελώς, μπορείτε να το ζυγίσετε πριν το πλύνετε. Μετά το στέγνωμα, ζυγίστε το ξανά. Αν το πάπλωμα ζυγίζει περισσότερο από το προηγούμενο ζύγισμα, υπάρχει ακόμη νερό στο εσωτερικό του και θα πρέπει να το στεγνώσετε ξανά.

Πώς να πλύνετε παπλώματα και μαξιλάρια με αφρό ή λάτεξ

Ο αφρός δεν μπορεί να πλυθεί. Ωστόσο, κάποια καλύμματα μπορούν να πλυθούν. Αν χρειαστεί να καθαρίσετε ένα μαξιλάρι με αφρό, σκουπίστε το ελαφρώς με ένα υγρό, ζεστό πανί. Μην απορροφηθεί πλήρως και χρησιμοποιήστε ένα στεγνό πανί για να σκουπίσετε τον αφρό αμέσως μετά τον καθαρισμό.

Αν έχετε μαξιλάρι με γέμισμα από λάτεξ, μπορεί να πλυθεί σε μεγάλο πλυντήριο με στύψιμο το πολύ στις 1000 στροφές. Στη συνέχεια, πρέπει να στεγνώσει σε στεγνωτήριο. Το μαξιλάρι θα πρέπει να παραμένει συνεχώς μέσα στο κάλυμμά του.

Πότε να αντικαταστήσετε το πάπλωμα ή το μαξιλάρι σας

Ο ακριβής χρόνος για την αντικατάσταση ενός παπλώματος ή ενός μαξιλαριού μπορεί να διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Συνιστούμε να αντικαθιστάτε το πάπλωμά σας μετά από 5-10 χρόνια, ανάλογα με τη φθορά του. Ωστόσο, το μαξιλάρι διαρκεί μόνο για περίπου 2 χρόνια, καθώς η φθορά του μαξιλαριού είναι ταχύτερη σε σχέση με το πάπλωμα. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαξιλάρι χρησιμοποιείται κάθε νύχτα και ο ιδρώτας μπορεί να το διαπεράσει ευκολότερα.

Μερικές απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε αν είναι ώρα να αγοράσετε νέο μαξιλάρι ή πάπλωμα:

 • Αν το μαξιλάρι ήταν λευκό όταν το αγοράσατε και τώρα έχει κιτρινίσει, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να αγοράσετε καινούργιο. 
 • Αν ιδρώνετε πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας, θα πρέπει να αλλάζετε το μαξιλάρι και το πάπλωμά σας πιο συχνά. 
 • Αν το μαξιλάρι ή το πάπλωμα παραμένει πατημένο και το γέμισμα έχει εξογκώματα μετά το στέγνωμα, θα πρέπει να το αλλάξετε.

Ανακαλύψτε περισσότερα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Ποιότητα και εγγύηση

Ποιότητα και εγγύηση

Τα αξεσουάρ μπορούν να μειώσουν το κόστος ενός νέου στρώματος

Τα αξεσουάρ μπορούν να μειώσουν το κόστος ενός νέου στρώματος

Τα πλεονεκτήματα ενός επιστρώματος

Τα πλεονεκτήματα ενός επιστρώματος