Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

10% ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΕΡΔΟΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ*

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Άτομο που κοιμάται μπρούμυτα

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν κοιμόμαστε;

Ημερομηνία:

Κατηγορία: Υπνοδωμάτιο

Ετικέτες: Ύπνος, Συμβουλές ύπνου

Γνωρίζετε μάλλον ήδη την αίσθηση του κουρασμένου σώματος ύστερα από μια κοπιαστική ημέρα. Η πλάτη σας πονάει και αισθάνεστε τα πόδια σας βαριά και κουρασμένα. Και ως δια μαγείας, το επόμενο πρωί ξυπνάτε και πάλι ανανεωμένοι και φρέσκοι. Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας; Τι φυσιολογικές λειτουργίες και μηχανισμοί επενεργούν στο σώμα σας ενώ κοιμόσασταν; Συγκεντρώσαμε μερικές απαντήσεις για εσάς σε αυτή τη δημοσίευση.
 

Αναπνοή, αρτηριακή πίεση και καρδιακός ρυθμός

Περίπου την ώρα που ετοιμαζόμαστε για ύπνο, οι φυσιολογικές διαδικασίες σας επιβραδύνουν. Παίρνετε λιγότερες αναπνοές ανά λεπτό και ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται. Ο φυσιολογικός καρδιακός παλμός για έναν ενήλικα που ξεκουράζεται είναι 60-100 παλμοί ανά λεπτό, αλλά κατά τη διάρκεια του ύπνου το φυσιολογικό είναι 40-50 παλμούς το λεπτό. Επιπρόσθετα, η αρτηριακή πίεση πέφτει. Όλα τα διαφορετικά στάδια ύπνου που συντελούνται ενώ κοιμάστε επηρεάζουν τόσο την αναπνοή, όσο και την αρτηριακή πίεση αλλά και τον καρδιακό ρυθμό με διαφορετικούς τρόπους.
 

Οι ορμόνες σας κατά τη διάρκεια του ύπνου

Ενώ κοιμόμαστε, μειώνεται το ποσοστό της αδρεναλίνης που κυλά στις φλέβες μας. Από την άλλη, τα επίπεδα των αυξητικών ορμονών αυξάνονται. Φυσικά, οι ενήλικες δεν ψηλώνουν άλλο. Αλλά οι αυξητικές ορμόνες βοηθούν στην ανάπτυξη και την αναδόμηση των ιστών. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι έως και το 75% των αυξητικών ορμονών απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, έτσι ώστε το σώμα και οι μύες να μπορούν να αποκατασταθούν και να αναγεννηθούν.

Ακόμα αυξάνονται οι ορμόνες που σας βοηθούν να ελέγξετε την όρεξή σας, οπότε ο ύπνος στην πραγματικότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια εξαιρετικά βολική δίαιτα. Το επίπεδο της λεγόμενης αντιδιουρητικής ορμόνης (ADH) αυξάνεται επίσης, το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση του νερού που αποδεσμεύουν τα νεφρά σας. Για το λόγο αυτό η ανάγκη ούρησης μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και δεν χρειάζεται να σηκωθείτε αρκετές φορές μέσα στη νύχτα για να "επισκεφθείτε" το μπάνιο.
 

Οι μύες κατά τη διάρκεια του ύπνου

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η παροχέτευση αίματος στους μύες σας αυξάνεται. Στην πραγματικότητα, το 40% που ρέει συνήθως προς τον εγκέφαλό σας, ανακατευθύνεται στους μύες σας, ώστε να αποκαταστήσει την ενέργεια και να βοηθήσει σε οποιαδήποτε διαδικασία αποθεραπείας.

Κατά το στάδιο του REM ύπνου, δεν μπορείτε να κινήσετε ούτε έναν μυ. Μόνο οι μύες που ελέγχουν τα μάτια και την αναπνοή σας είναι κινητοί. Με αυτό τον τρόπο προστατεύετε τον εαυτό σας από το να κινηθεί, όπως στα όνειρά του (το οποίο είναι πολύ χρήσιμο, ειδικά αν στο όνειρό σας πρωταγωνιστείτε σε ταινία δράσης). Αυτό το είδος παράλυσης μπορεί να διαρκέσει έως και 20 λεπτά.

Οι μύες σας μπορούν, επίσης, να εκτελέσουν τον λεγόμενο "Υπναγωγικό σπασμό". Πρόκειται για μια ακούσια νευρική σύσπαση, που συμβαίνει συχνά όταν βρίσκεστε στο δρόμο για τη Shangri-La σας. Είναι σαν ξαφνικό άλμα, όπου για μια στιγμή ξυπνάτε. Δεν υπάρχει κάποια καλή εξήγηση για αυτές τις κινήσεις.

Με λίγα λόγια: Το σώμα σας μπορεί να ξεκουράζεται, αλλά εξακολουθεί να "εργάζεται" κατά τη διάρκεια που κοιμάστε. Εάν αντιμετωπίζετε διαταραχές ύπνου ή δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό για να σας συμβουλεύσει. Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει ενδεχόμενη ιατρική πάθηση.
 

Πηγές
http://healthysleep.med.harvard.edu/healthy/science/what
https://www.sleepfoundation.org/sleep-news/25-random-facts-about-sleep