Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου με Κέρδος 20-60%*

Κόκκινο κρασί στο χαλί

Κόκκινο κρασί στο χαλί: Πώς να το καθαρίσετε

Είναι ένα από αυτά τα βράδια Σαββάτου που έχετε καλέσει φίλους στο σπίτι, κουβεντιάζετε, αναπληρώνετε το χρόνο που δεν έχετε βρεθεί, και περνάτε όμορφα. Ξαφνικά βλέπετε, σε αργή κίνηση, ένα ποτήρι να πέφτει στο πάτωμα. Ένα δευτερόλεπτο αργότερα, υπάρχει στο χαλί σας ένα μεγάλος λεκές από κόκκινο κρασί. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, είμαστε εδώ να βοηθήσουμε. Με αυτές τις συμβουλές, και χρησιμοποιώντας μόνο οικιακά καθαριστικά, μπορείτε να απαλλαγείτε από τους λεκέδες, ώστε να μη χρειαστεί να πετάξετε το χαλί ή να χαλάσετε τη βραδιά σας.
 

Πώς να αφαιρέσετε το λεκέ από κόκκινο κρασί

Είναι σημαντικό να δράσετε όσο πιο άμεσα γίνεται, ώστε να αυξήσετε τις πιθανότητες να απαλλαγείτε πλήρως από το λεκέ. Οι λεκέδες από κόκκινο κρασί είναι εξαιρετικά δύσκολοι, αλλά αν ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού πριν απορροφηθεί το κρασί τελείως από το χαλί, έχετε την ευκαιρία να τους εξαλείψετε.
Αρχικά: Αρπάξτε μια χαρτοπετσέτα ή ένα καθαρό πανί και απορροφήστε όσο περισσότερο κρασί μπορείτε, πριν περάσει μέσα στο χαλί. Αν το στεγνώσετε καλά, θα έχετε αφαιρέσει τη μεγαλύτερη ποσότητα του κρασιού, αλλά πιθανότατα όχι όλη.
Δευτερευόντως: Ρίξτε λίγο κρύο νερό απευθείας στο λεκέ. Έτσι, θα αραιώσετε το κόκκινο κρασί. Ταμπονάρετε ξανά την περιοχή για να στεγνώσει καλά. Από εδώ και πέρα, υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: 
 

Η μέθοδος του Αλατιού

1. Ρίξτε αλάτι πάνω στο λεκέ ενώ είναι ακόμα υγρός
Καλύψτε το λεκέ με άφθονο αλάτι. Το αλάτι θα απορροφήσει την υγρασία από το χαλί σιγά-σιγά. Εάν ο λεκές έχει ήδη στεγνώσει, ρίξτε πρώτα λίγο νερό πάνω του και προσθέστε μετά το αλάτι.
2. Αφήστε το αλάτι να σταθεροποιηθεί
Το αλάτι σταδιακά θα αρχίσει να γίνεται ροζ, καθώς απορροφά το κόκκινο κρασί. Αφήστε το αλάτι να "κάτσει" για μερικές ώρες ή ακόμα και ως την επόμενη μέρα.
3. Αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο αλάτι και έπειτα σκουπίστε το χαλί
Ο λεκές θα έχει πλέον εξαφανιστεί ή θα είναι τουλάχιστον λιγότερο εμφανής.

Stain removal

 

 

Η μέθοδος της Μαγειρικής σόδας

1. Προετοιμάστε μια πάστα μαγειρικής σόδας
Ανακατέψτε μία αναλογία τρία προς ένα, νερού με σόδα και εφαρμόστε στο λεκέ.
2. Απλώστε άφθονη ποσότητα πάστας πάνω στο λεκέ
3. Καλύψτε το λεκέ με ένα καθαρό πανί και αφήστε το όλη τη νύχτα
Τοποθετήστε ένα βαρύ αντικείμενο πάνω από το πανί για να εξασφαλίσετε σταθερή πίεση. Η μαγειρική σόδα διεισδύει στο λεκέ και καθαρίζει εις βάθος.
4. Σκουπίστε τη μαγειρική σόδα μόλις στεγνώσει
Όταν η σόδα έχει απορροφήσει το μεγαλύτερο τμήμα του λεκέ, σκουπίστε τη. Ο λεκές θα έχει πλέον φύγει ή θα είναι λιγότερο ορατός.

 

 

 

 

Η μέθοδος του Ξυδιού

Τόσο το αλάτι όσο και η μαγειρική σόδα είναι αλκαλικά, αντίθετα με το ξύδι, το οποίο είναι όξινο. Έτσι, αν ούτε το αλάτι ούτε η σόδα δεν λειτούργησαν, δοκιμάστε αυτή τη μέθοδο:
1. Προετοιμάστε ένα διάλυμα νερού, λευκού ξυδιού και υγρού σαπουνιού πιάτων
Αναμίξτε δύο φλιτζάνια ζεστό νερό με μια κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι και μια κουταλιά της σούπας υγρό πιάτων.
2. Βυθίστε στο διάλυμα ένα σφουγγάρι και εφαρμόστε απευθείας στο λεκέ 
Το μίγμα θα εισέλθει στις ίνες του χαλιού και θα "μαλακώσει" το λεκέ. Εφαρμόστε το μίγμα, στεγνώστε την περιοχή και επαναλάβετε. Ολοκληρώστε τη διαδικασία στεγνώνοντας την περιοχή.
3. Μουσκέψτε ολόκληρο το λεκέ με κρύο νερό
Ρίξτε λίγο νερό απευθείας στο λεκέ ή εμποτίστε ένα καθαρό πανί με κρύο νερό και ταμπονάρετε το λεκέ για να αραιώσετε το κρασί. Απορροφήστε το νερό με ένα καθαρό, στεγνό πανί.
4. Επαναλάβετε μέχρι να εξαφανιστεί ο λεκές

 

 

 

 

Πώς να στεγνώσετε την περιοχή

Είτε το πιστεύετε, είτε όχι, υπάρχει ένας καλός και ένας κακός τρόπος για να στεγνώσετε την περιοχή. Βρείτε εδώ μερικές χρήσιμες συμβουλές: 

 

 

  • Πάντα να σκουπίζετε με κίνηση από πάνω προς τα κάτω. Αν τρίβετε πέρα-δώθε, το πανί θα απορροφήσει μέρος του κρασιού, αλλά μεγάλη ποσότητα απλά θα μεταφερθεί βαθύτερα στις ίνες του χαλιού. Ακόμη χειρότερο ενδεχόμενο, είναι να γίνει μεγαλύτερος ο λεκές.
  • Ξεκινήστε ταμπονάροντας τις άκρες του λεκέ και κινηθείτε προς τα μέσα. Αυτό θα σας εξασφαλίσει ότι το μέγεθος του λεκέ θα παραμείνει ίδιο και δε θα εξαπλωθεί, καθιστώντας τον λιγότερο ορατό. 
     


Σημαντικό: Πάντα να δοκιμάζετε αυτές τις μεθόδους σε ένα μικρό, κρυφό σημείο του χαλιού, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν θα το καταστρέψουν. 

Τσίχλα στο χαλί; Δείτε τις συμβουλές μας για το πώς να την αφαιρέσετε

Ανακαλύψτε περισσότερα

Δημιουργήστε ένα εορταστικό σκηνικό τραπεζιού για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Δημιουργήστε ένα εορταστικό σκηνικό τραπεζιού για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς

Ένας οδηγός για τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου

Ένας οδηγός για τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου

Έρχονται τα ξωτικά των Χριστουγέννων

Έρχονται τα ξωτικά των Χριστουγέννων

Πρωτότυπες ιδέες διακόσμησης για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Πρωτότυπες ιδέες διακόσμησης για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι