Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
Συντήρηση των ξύλινων επίπλων κήπου

Συντήρηση των ξύλινων επίπλων κήπου

Βοηθήστε τα έπιπλα κήπου σας να διατηρήσουν το χρώμα και την ομορφιά τους. Από τη φύση τους, τα έπιπλα από ξύλο και σκληρό ξύλο χρειάζονται φροντίδα και συντήρηση. Αν δεν συντηρείτε τα έπιπλα σωστά, υπάρχει κίνδυνος το ξύλο να εμφανίσει ρωγμές και να ξεραθεί.

Επεξεργασία με λάδι πριν από τη χρήση

Είναι πάντα καλή ιδέα να υποβάλλετε τα ξύλινα έπιπλα κήπου σε επεξεργασία με λάδι αμέσως μετά την αποσυσκευασία και τη συναρμολόγηση. Παρόλο που το ξύλο ήδη έχει υποστεί επεξεργασία με λάδι, συνιστούμε να το κάνετε ξανά, καθώς μπορεί να έχει περάσει καιρός από την πρώτη επεξεργασία. 

Καλός καθαρισμός

Πάντοτε να φροντίζετε να καθαρίζετε καλά τα έπιπλα κήπου. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε πλυστικό μηχάνημα πίεσης με χαμηλή πίεση πριν περάσετε το λάδι. Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία.

Συνεχής επεξεργασία με λάδι 

Τα έπιπλα από σκληρό ξύλο πρέπει να είναι εντελώς ξηρά πριν από την επεξεργασία με λάδι. Χρησιμοποιήστε λάδι κατάλληλο για σκληρό ξύλο. Συνιστάται να εφαρμόζετε λάδι δύο ή τρεις φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν, καθώς και πριν αποθηκεύσετε τα έπιπλα για τον χειμώνα.

Τα έπιπλα από τικ δεν χρειάζονται επεξεργασία με λάδι, επειδή το τικ ως ξύλο διαθέτει ήδη πολλά φυσικά έλαια. Με τον χρόνο, στα έπιπλα από τικ αναπτύσσεται μια φυσική λευκή απόχρωση, που μπορεί να αφαιρεθεί με λάδι τικ. Αν αποφασίσετε να υποβάλετε τα έπιπλα σε επεξεργασία με λάδι, θα χρειάζονται συνεχή επεξεργασία, ακριβώς όπως τα έπιπλα από σκληρό ξύλο.

Προσβολή από σημάδια υγρασίας και μύκητες


Ακόμη και αν φροντίζετε τακτικά τα έπιπλα κήπου με λάδι, μπορεί να εμφανιστεί προσβολή από σημάδια υγρασίας και μύκητες. Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα μέρος του επίπλου γίνεται πιο σκούρο ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, σχεδόν μαύρο.

Συνήθως, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί ως εξής: 

  • Πλύνετε το έπιπλο καλά με καθαριστικό ξύλου. Ακολουθήστε τις οδηγίες που υπάρχουν στη συσκευασία. Αν στο έπιπλο παραμένουν σημάδια, επαναλάβετε τη διαδικασία.

  • Αν το έπιπλο έχει ακόμα μαυρίλες μετά την πλύση με καθαριστικό ξύλου, μπορείτε να ετοιμάσετε ένα δυνατό διάλυμα χλωρίου. Πλύνετε με το διάλυμα χλωρίου τις περιοχές που έχουν προσβληθεί και μετά ξεβγάλετε καλά με νερό.

  • Αν δεν έχει αποτέλεσμα ούτε και το διάλυμα χλωρίου, τότε το μόνο που απομένει είναι το γυαλόχαρτο και το τρίψιμο με το χέρι! Τρίψτε τις περιοχές που έχουν προσβληθεί μέχρι να φτάσετε σε καθαρό ξύλο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης πλυστικό μηχάνημα πίεσης. Όποιον τρόπο κι αν χρησιμοποιήσετε, συνιστούμε να ολοκληρώσετε τη φροντίδα με λάδι κατάλληλου τύπου για το ξύλο.

Μούχλα

Η μούχλα είναι ένας αβλαβής τύπος μύκητα που οπτικά μοιάζει με ξηρή, λευκή σκόνη – συνήθως εμφανίζεται στα πιο χοντρά μέρη του επίπλου. Η μούχλα συχνά εμφανίζεται στην Ευρώπη και συνδέεται με τη μεταφορά των επίπλων, καθώς οι μεγάλες διακυμάνσεις θερμοκρασίας και η υψηλή υγρασία είναι οι ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης της μούχλας.

Αφαιρέστε τη μούχλα με ένα πανί ή μια βούρτσα. Συνήθως δεν απαιτείται κάποια άλλη φροντίδα, αλλά το πέρασμα με λάδι ξύλου είναι καλή ιδέα.

Σφίξιμο

Το ξύλο είναι φυσικό προϊόν και τα ξύλινα έπιπλα κήπου αντιδρούν σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Λόγω της τάσης που αναπτύσσεται στο ξύλο, μπορεί να εμφανιστούν ρωγμές ή το έπιπλο να μην έχει πια καλή ισορροπία. Συνεπώς, είναι σημαντικό να σφίγγετε περιοδικά τα έπιπλά σας.

Αποθήκευση τον χειμώνα

Τα έπιπλά σας θα διαρκέσουν περισσότερο αν τα αποθηκεύετε σωστά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Για παράδειγμα, δεν θα πρέπει να τοποθετήσετε τα ξύλινα έπιπλα σε ένα ξηρό, θερμό δωμάτιο, καθώς έτσι μπορεί να ξεραθούν. Αντίθετα, θα πρέπει να αποθηκεύσετε τα ξύλινα έπιπλα σε κάποιο υπόστεγο ή γκαράζ, όπου θα αερίζονται καλά και παράλληλα θα προστατεύονται από τη βροχή και το χιόνι. Δεν συνιστούμε να καλύψετε τα έπιπλα με πλαστικό ή παρόμοια υλικά, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σάπισμα του ξύλου και εμφάνιση μυκήτων.

Ανακαλύψτε περισσότερα

Πώς να αφαιρέσετε τις άλγες από τα έπιπλα κήπου

Πώς να αφαιρέσετε τις άλγες από τα έπιπλα κήπου