Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
Ξύλινο παγκάκι εξωτερικού χώρου που κάθονται δύο κορίτσια

Πώς να αφαιρέσετε τις άλγες από τα έπιπλα κήπου

Οι πράσινες κηλίδες από άλγες επάνω στα έπιπλα κήπου δεν είναι ιδιαίτερα όμορφες και δεν δίνουν καλή εικόνα στη βεράντα σας. Αν οι πράσινοι αυτοί σπόροι προσβάλουν τα έπιπλα κήπου σας, χρειάζεται αρκετή δουλειά και ένα καθαριστικό για άλγες για να τα αντιμετωπίσετε.

Στοιχεία για τις άλγες:

  • Οι άλγες πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται απελευθερώνοντας μικροσκοπικούς σπόρους που μεταφέρονται με τον αέρα.

  • Αναπτύσσονται ιδιαίτερα σε υγρά, ζεστά περιβάλλοντα με σκιά.

  • Ο ψυχρός και ξηρός καιρός δεν σκοτώνει τις άλγες, όμως επιβραδύνει την ανάπτυξή τους.

  • Η συχνή χρήση νερού και μιας σκληρής βούρτσας αρκεί για να αφαιρεθούν οι άλγες από τα έπιπλα του κήπου

Αν τα έπιπλα κήπου προσβληθούν από άλγες, δεν θα πρέπει να τα αφήσετε έξω κατά τη διάρκεια του χειμώνα με την ελπίδα ότι οι άλγες θα φύγουν με το κρύο. Το μόνο που θα κάνει το κρύο είναι να κρατήσει τις άλγες υπό έλεγχο, ώσπου να επιστρέψει η ζέστη και η υγρασία και οι άλγες να βρουν ξανά ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης. Έτσι, θα πρέπει πάντα να αποθηκεύετε τα έπιπλα κήπου στο γκαράζ η σε ένα υπόστεγο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζετε, επίσης, ότι τα έπιπλα δεν θα καταστραφούν από τις καιρικές συνθήκες.

Πώς να αφαιρέσετε τις άλγες

Για να αφαιρέσετε τις άλγες από τα έπιπλα κήπου χρειάζεστε μια σκληρή βούρτσα και νερό. Αν οι άλγες δεν αφαιρούνται εύκολα, μπορείτε να προσθέσετε κοινό ξίδι στο νερό. Το μείγμα θα πρέπει να αποτελείται από ¼ ξίδι και ¾ νερό. Φροντίστε να καθαρίσετε κάθε έπιπλο σχολαστικά και όχι μόνο τις περιοχές όπου υπάρχουν εμφανή σημάδια από άλγες. Είναι πολύ πιθανό ότι επάνω σε ολόκληρο το έπιπλο υπάρχουν αόρατοι, μικροσκοπικοί σπόροι αλγών.

Θυμηθείτε να καθαρίσετε και την παραμικρή σχισμή και χαραμάδα με το καθαριστικό, διαφορετικά πολύ γρήγορα οι άλγες θα εμφανιστούν και πάλι.

Αντιμετώπιση των αλγών με χημικές ουσίες 

Αν το μείγμα νερού και ξιδιού δεν φέρει αποτέλεσμα και οι άλγες εξακολουθούν να προσβάλλουν τα έπιπλα κήπου, μπορείτε να καταφύγετε σε πιο δραστικά μέσα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι καθαριστικών αλγών που μπορούν να αφαιρέσουν τις άλγες από τα έπιπλα κήπου μέσα σε 1-2 βδομάδες. Το άλλο πλεονέκτημα αυτών των καθαριστικών είναι ότι συχνά προστατεύουν την επιφάνεια του επίπλου και έτσι αποτρέπουν την επανεμφάνιση των αλγών.

Πάντοτε να χρησιμοποιείτε καθαριστικές ουσίες ειδικές για άλγες που να διαθέτουν περιβαλλοντική έγκριση, ώστε να μην μολύνετε το περιβάλλον. Το σήμα περιβαλλοντικής έγκρισης υπάρχει στο πίσω μέρος του μπουκαλιού, μαζί με τις οδηγίες χρήσης. Έχετε υπόψη ότι οποιοδήποτε καθαριστικό αλγών πρέπει να εφαρμόζεται με ξηρές καιρικές συνθήκες, για να έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ίδια αντιμετώπιση των αλγών για το ξύλο και το πλαστικό 

Από όποιο υλικό κι αν είναι τα έπιπλα κήπου, η αντιμετώπιση των αλγών γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Ωστόσο, τα πλαστικά έπιπλα κήπου αντέχουν σε πιο δραστικές μεθόδους αφαίρεσης των αλγών σε σχέση με το ξύλο, το οποίο θα πρέπει να προσέχετε να μην τραυματίσετε με πολύ σκληρές βούρτσες ή πλυστικά μηχανήματα πίεσης.

Αν επιλέξετε να αφαιρέσετε τις άλγες ξεπλένοντάς τις με πλυστικό μηχάνημα πίεσης, κρατήστε απόσταση ασφαλείας, ώστε να μην καταστρέψετε το έπιπλο αλλά και να μην δημιουργήσετε στην επιφάνεια ανωμαλίες που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη των αλγών.

Επεξεργασία μετά τον καθαρισμό 

Τα έπιπλα από σκληρό ξύλο θα πρέπει να υποβληθούν σε επεξεργασία με λάδι. Το έπιπλο θα πρέπει να είναι εντελώς στεγνό πριν αρχίσει η επεξεργασία με λάδι και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε λάδι κατάλληλο για το υλικό του επίπλου. Συνιστάται να περνάτε τα έπιπλα κήπου με λάδι δύο ή τρεις φορές κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Τα έπιπλα από τικ δεν χρειάζονται επεξεργασία με λάδι, επειδή το τικ ως ξύλο διαθέτει ήδη πολλά φυσικά έλαια. Με τον χρόνο, στα έπιπλα από τικ μπορεί να αναπτυχθεί μια φυσική λευκή απόχρωση, που μπορεί να αφαιρεθεί με λάδι τικ. Ωστόσο, αν αποφασίσετε να υποβάλετε τα έπιπλα σε διαδικασία περιποίησης με λάδι, θα χρειάζονται συνεχή επεξεργασία όπως με τα έπιπλα από σκληρό ξύλο.

Βρείτε την πηγή εμφάνισης των αλγών 

Η αντιμετώπιση των αλγών αφορά και το περιβάλλον όπου βρίσκονται τα έπιπλα κήπου. Αν το πρόβλημα με τις άλγες είναι μεγάλο, θα πρέπει να διερευνήσετε την αιτία του. Έτσι θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα και να σταματήσετε την ανάπτυξη των αλγών.

Τα μεγάλα δέντρα, παρόλο που χρησιμεύουν για σκιά, στέλνουν και σπόρους αλγών στη βεράντα και στα έπιπλα κήπου. Έτσι θα πρέπει να εξετάσετε αν τα δέντρα αυτού του είδους κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, και αν θα πρέπει να κοπούν. Υπόνομοι και λούκια με διαρροές μπορούν, επίσης, να αυξήσουν την υγρασία στον χώρο των επίπλων κήπου, διαμορφώνοντας συνθήκες ανάπτυξης των αλγών.

Πόσο συχνά χρειάζεται η αντιμετώπιση των αλγών; 

Οι άλγες που αναπτύσσονται επάνω στα έπιπλα κήπου μπορεί να προκαλέσουν μούχλα, επειδή οι άλγες περιέχουν υγρασία. Για αυτόν τον λόγο, αν θέλετε τα έπιπλά σας να συνεχίσουν να έχουν καλή εμφάνιση, θα πρέπει να τα παρακολουθείτε για τυχόν ανάπτυξη αλγών. Όταν οι άλγες βρουν ένα μέρος όπου μπορούν να ζήσουν, εξαπλώνονται μέρα με τη μέρα μέσω σπόρων. Ξανά, αυτός είναι και ο λόγος που είναι καλό να ενεργείτε προληπτικά όσον αφορά την αντιμετώπιση των αλγών.

Θα πρέπει να αφαιρείτε τις άλγες από τα έπιπλα κήπου κάθε άνοιξη και φθινόπωρο, καθώς οι συνθήκες ανάπτυξης των αλγών είναι ιδανικές με τον υγρό καιρό.

Ανακαλύψτε περισσότερα

Συντήρηση των ξύλινων επίπλων κήπου

Συντήρηση των ξύλινων επίπλων κήπου