Η Ευρώπη τη νύχτα και μια γυναίκα που κοιμάται

Κορυφαίοι υπναράδες μεταξύ των Ευρωπαίων πελατών της JYSK

Ως Ευρωπαίοι έχουμε πολλά κοινά. Αλλά είναι οι συνήθειες ύπνου μας ένα από αυτά; Η JYSK Nordic θέλησε να μάθει περισσότερα σχετικά με το θέμα διεξάγοντας μια μαζική Έρευνα Ύπνου που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στους πελάτες μας σε όλη την Ευρώπη. 

Είστε περίεργοι να μάθετε σχετικά με τον ύπνο σας; Κάντε τώρα το νέο Τεστ Ύπνου και ανακαλύψτε το δικό σας αποτέλεσμα ύπνου συγκριτικά με άλλα άτομα σαν εσάς. 

Στόχος: 8 ώρες ύπνου

Οι ερωτηθέντες, από όλες τις χώρες που συμμετείχαν, συμφωνούν ότι η ποιότητα του ύπνου τους είναι πολύ σημαντική για την ποιότητα της ζωής τους και ότι οκτώ ώρες ύπνου είναι απαραίτητες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι κοιμούνται από έξι ως εφτά ώρες τις καθημερινές (62%). Από αυτή την άποψη, η Ουκρανία είναι η πρωταθλήτρια του ύπνου, αλλά ακόμα και εκεί, μόνο ένας στους τέσσερις κοιμάται οκτώ ή περισσότερες ώρες. Ο μέσος όρος είναι 20%.

Από την άλλη, οι Σουηδοί, που φαίνεται να υποφέρουν από τις φωτεινές καλοκαιρινές νύχτες, βρήκαμε ότι: Σχεδόν ένας στους δέκα κοιμάται μόνο τέσσερις ώρες ή και λιγότερο. Στην Ελλάδα, ίσως, οι υψηλές θερμοκρασίες να ευθύνονται που σχεδόν ένας στους πέντε κοιμάται μόνο πέντε ώρες.
Τα Σαββατοκύριακα όλοι προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο μας ύπνο. Ειδικά στη Νορβηγία, όπου σχεδόν ένας υπναράς στους δέκα συμμετέχοντες κοιμάται 11-12 ώρες τη μέρα.
 

Πέφτουμε για ύπνο εύκολα – και το αντίθετο

Αναφορικά με τη Νορβηγία: Τέσσερις στους δέκα συμμετέχοντες το βρίσκουν "δύσκολο" έως "πολύ δύσκολο" να αποκοιμηθούν. Αυτό ενδεχομένως να σας κάνει να αναρωτηθείτε πόσες ώρες περνούν στο κρεβάτι στη Νορβηγία – από τη μία τινάζονται στον ύπνο και στριφογυρίζουν, και από την άλλη κοιμούνται σχεδόν τη μισή μέρα τα Σαββατοκύριακα. Κατά μέσο όρο το 25% όλων των ερωτηθέντων δυσκολεύεται να αποκοιμηθεί.

Στην Τσέχικη Δημοκρατία οι μισοί από τους ερωτηθέντες (52%) δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν πέφτουν για ύπνο: Αποκοιμιούνται "εύκολα" ή "πολύ εύκολα", σε ποσοστό 45%.

Σε όλη την Ευρώπη, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συσκευές οθόνης πριν κοιμηθούν. Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (39%) πάντα χρησιμοποιούν κάποια οθόνη (smartphone, tablet, TV κλπ.) πριν κοιμηθούν. Το ρεκόρ κρατάει η Ρουμανία, όπου μισοί από τους συμμετέχοντες χρησιμοποιούν κάποια συσκευή πριν τον ύπνο. Από την άλλη, το 20% των Δανών συμμετεχόντων δεν χρησιμοποιεί ποτέ κάποια συσκευή οθόνης πριν κοιμηθούν.


Άτομο με tablet στο κρεβάτι

 

Νύχτα στην Ευρώπη

Τι συμβαίνει τις νύχτες στην Ευρώπη; Λοιπόν, για ένα είμαστε σίγουροι, έχουμε παρέα. Λιγότεροι από το 1/3 των ερωτηθέντων κοιμούνται μόνοι τους τα βράδια. Στη Ρουμανία, ένας στους τέσσερις κοιμάται παρέα με τα παιδιά του σχεδόν κάθε βράδυ. Ο μέσος όρος είναι 17%.

Οι κάτοικοι της Κεντρικής, της Ανατολικής και της Νότιας Ευρώπης φαίνεται να έχουν πιο υγιή ύπνο από τους Βορειοευρωπαίους. Το 28% δεν ξυπνάει καθόλου κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ μόνο το 18% των Δανών, των Σουηδών, των Νορβηγών, των Φινλανδών, των Βρετανών και των Ολλανδών κοιμούνται χωρίς διακοπές.

Τότε γιατί ξυπνάμε; Είναι απροσδόκητο, αλλά τα παιδιά δεν φαίνεται να είναι ο κύριος λόγος για τους νέους γονείς. Ούτε καν στη Ρουμανία... Ο πρωταρχικός λόγος είναι η ανάγκη μας να πάμε στην τουαλέτα. Δεύτερος πιο δημοφιλής λόγος είναι η θερμοκρασία του δωματίου.

Οικογένεια που κοιμάται στο κρεβάτι
 

Θέση ύπνου και προσωπικότητα

Η εμβρυϊκή θέση είναι η πιο δημοφιλής, ενώ ο ύπνος σε ύπτια θέση (ανάσκελα) καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των συμμετεχόντων γενικά, αν και υπάρχουν εθνικές διαφορές. Στη Ρουμανία, τη Σλοβενία και την Ουκρανία η εικόνα είναι διαφορετική, όπου οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν να κοιμούνται ανάσκελα αντί της εμβρυϊκής θέσης ύπνου.

Διαφορετικές στάσεις ύπνου

Υπάρχουν αρκετοί "επικοινωνιακοί, εξωστρεφείς, ευθείς και ευαίσθητοι άνθρωποι" ανάμεσα στους πελάτες της JYSK αυτών των χωρών; Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο blog για τη σημασία που έχει η στάση που προτιμάμε να κοιμόμαστε.

Το να σηκωθείτε από το κρεβάτι μπορεί να είναι πραγματικά δύσκολο

Ίσως λόγω της έλλειψης ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, περίπου τέσσερις στους δέκα βρίσκουν "δύσκολο" έως "πολύ δύσκολο" το να ξυπνήσουν το πρωί. Καμία από τις συμμετέχουσες χώρες δεν είναι τόσο φρέσκιες το πρωί όσο είναι η Ουκρανία. Το 46% θεωρούν "εύκολο" ή "πολύ εύκολο" το να ξυπνήσουν. Ο μέσος όρος των χωρών είναι 29%. Ίσως επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι συμπληρώνουν 8 ώρες ύπνου; Μόνο λίγο έξω από τα όρια, στην Πολωνία, η εικόνα διαφοροποιείται. Το 50% βρίσκει "δύσκολο" ή "πολύ δύσκολο" το να ξυπνήσουν το πρωί.

Τι ισχύει με τη διάθεση που έχουμε τα πρωινά; Στη Δανία, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να συναντήσετε το πρωί στο μετρό χαρούμενα πρόσωπα, καθώς οι Δανοί φαίνεται να είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι, με περισσότερους από έναν στους τρεις να ξυπνούν "χαρούμενος". Το 6,2% είναι "πολύ χαρούμενο" (όταν ο μέσος όρος βρίσκεται στο 2,2%). Όμως προσοχή αν πάτε λίγο πιο βόρεια. Στη Φινλανδία, περισσότεροι από ένας στους τρεις ξυπνούν "κακοδιάθετοι" ή ακόμα και "πολύ κακοδιάθετοι". Το ίδιο σκηνικό δείχνει να ισχύει και στην Κεντρική Ευρώπη. Περισσότεροι από έναν στους τέσσερις ξυπνούν "χαρούμενοι" ή "πολύ χαρούμενοι" στην Ουκρανία. Αν όμως περάσετε τα σύνορα και φτάσετε στην Ουγγαρία, τότε θα δείτε ότι ένας στους τρεις ξυπνούν "κακοδιάθετοι" ή "πολύ κακοδιάθετοι". 
 

Μεσημεριανός ύπνος και υπνηλία

Στην Ελλάδα διατηρούν τη συνήθεια του μεσημεριανού ύπνου, καθώς ένας στους τέσσερις παίρνει έναν υπνάκο σχεδόν κάθε απόγευμα ή τουλάχιστον τα περισσότερα απογεύματα. Κατά μέσο όρο σε όλες τις χώρες, το ποσοστό φτάνει το 10%. Ίσως οι Νορβηγοί να πρέπει να πάρουν μαθήματα από την Ελλάδα, καθώς σε καμία άλλη χώρα δεν αισθάνονται τόσο κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο στη Νορβηγία. Σχεδόν δύο στους τρεις "πάντα" ή "συνήθως" αισθάνονται υπνηλία σε καθημερινή βάση, αλλά μόνο το 10% "πάντα" ή "συνήθως" παίρνουν έναν υπνάκο. Στο άλλο άκρο βρίσκονται οι Σλοβάκοι. Το 18% ποτέ ή σπάνια νιώθουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 

Σχετικά με την έρευνα

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε όλες τις χώρες της JYSK Nordic (Βέλγιο, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Δανία, Ελλάδα, Κροατία, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ουκρανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Σουηδία, Τσέχικη Δημοκρατία και Φινλανδία). Το ερωτηματολόγιο διανεμήθηκε σε newsletters της JYSK, σε blog αναρτήσεις και στη σελίδα της JYSK στο Facebook και απαντήθηκε από περισσότερα από 35.000 άτομα.

 

Ανακαλύψτε περισσότερα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές