Αϋπνία και ανήσυχος ύπνος

Πείτε "αντίο" στον ανήσυχο ύπνο

Ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας; Λοιπόν, όλοι το κάνουν. Θεωρείται αρκετά φυσιολογικό να ξυπνάμε τέσσερις έως έξι φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατά την προϊστορική εποχή, αυτό ήταν μια πολύ χρήσιμη ικανότητα - το να ξυπνάς δηλαδή και να ελέγχεις ότι όλα είναι εντάξει πριν κοιμηθείς ξανά. Η αποκαλούμενη "μέση αϋπνία" ή η δυσκολία να παραμείνει κάποιος κοιμισμένος είναι αρκετά φυσιολογική και σύνηθης, αλλά στις μέρες μας τέτοιου είδους συνήθειες δεν είναι και τόσο ευχάριστες, ενώ εάν δυσκολεύεστε να παραμείνετε κοιμισμένοι ή και να κοιμηθείτε ξανά, τότε, πιθανότατα να αντιμετωπίσετε πρόβλημα.

Προβλήματα ύπνου και αιτίες που ξυπνάμε

Ο ύπνος πραγματοποιείται σε στάδια κατά τη διάρκεια της νύχτας, τον ύπνο REM και τον ύπνου non-REM σε κυκλική εναλλαγή, όπου μεταβαίνουμε από έναν βαθύτερο ύπνο σε έναν πιο επιφανειακό, όπου είναι και πιθανότερο να ξυπνήσουμε.

Ορισμένοι άνθρωποι ξυπνούν γιατί θέλουν να πάνε στην τουαλέτα. Αλλά εάν επισκέπτεστε την τουαλέτα πάνω από δύο φορές κάθε βράδυ, θα πρέπει να εξετάσετε τις συνήθειές σας όσον αφορά τα υγρά που καταναλώνετε πριν τον ύπνο. Ενδεχομένως να χρειάζεται να περιορίσετε τα υγρά που πίνετε το βράδυ - ωστόσο εάν αυτό δεν βοηθήσει, μπορεί ο λόγος να οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα σας προσπαθεί να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ νερού και ηλεκτρολυτών. Δοκιμάστε να καταναλώσετε λίγο νερό με ελάχιστο αλάτι πριν κοιμηθείτε για να δείτε εάν αυτό θα σας βοηθήσει.

Μια εντελώς διαφορετική εκδοχή είναι η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο. Το αλκοόλ μπορεί εύκολα να σας νυστάξει, αλλά μπορεί να επηρεάσει τα φυσιολογικά στάδια του ύπνου και να εμποδίσει το στάδιο των ονείρων (REM), κατά τη διάρκεια του οποίου ο ύπνος είναι βαθύς και αυξάνονται ο αριθμός των ονείρων. Η έλλειψη του σταδίου REM διαταράσσει τον ύπνο και καθιστά τις νύχτες σας ανήσυχες. Σταματήστε να καταναλώνετε αλκοόλ τουλάχιστον λίγες ώρες πριν πέσετε για ύπνο και δώστε στο σώμα σας χρόνο να διασπάσει την αλκοόλη.

Ακόμη, μπορεί να υπάρχουν παθολογικά αίτια που μας προκαλούν αϋπνία, όπως η ρινίτιδα, η υπνική άπνοια και άλλες, για τις οποίες χρειάζεται να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Κρεβάτι, υπνοδωμάτιο και εξωτερικές επιδράσεις

Κάποιοι άνθρωποι ξυπνούν γιατί ζεσταίνονται υπερβολικά. Μια λύση, φυσικά, είναι να μειώσετε τη θερμοκρασία του δωματίου. Μια θερμοκρασία της τάξης των 16-18°C είναι ιδανική για τους περισσότερους. Επιπλέον, ένας ακόμα λόγος για τον οποίο ξυπνά κάποιος θα μπορούσε να είναι το στρώμα που χρησιμοποιεί. Εάν είναι πολύ σκληρό μπορεί να προκαλεί πιέσεις στους γοφούς, τους ώμους και τη μέση. Δοκιμάστε στρώματα διαφορετικής σκληρότητας, επιλέγοντας στρώματα τα οποία διαθέτουν δοκιμαστική περίοδο χρήσης.

Ένας άλλος λόγος που ενδέχεται να ξυπνάει κάποιος κατά τη διάρκεια της νύχτας θα μπορούσε να είναι το φως από τον δρόμο, τις ψηφιακές συσκευές ή άλλες παρόμοιες πηγές ενέργειας. Εφαρμόστε ένα κανόνα, να απέχετε από οποιαδήποτε οθόνη τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθείτε. Το "μπλε φως", που εκπέμπουν τα κινητά τηλέφωνα και τα τάμπλετ, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητά σας να αποκοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένοι. Απομακρύνετε κάθε ηλεκτρονική συσκευή από κοντά σας πριν ξαπλώσετε. Για φως που προέρχεται από εξωτερικούς χώρους χρησιμοποιήστε κουρτίνες συσκότισης.

Επιπλέον, ένας ακόμα λόγος που μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας είναι ο θόρυβος. Ο ήχος ενός φορτηγού κατά τη διάρκεια της νύχτας - ή ακόμα και το χαρούμενο τιτίβισμα των πουλιών το πρωί - θα μπορούσε να σας κάνει να ξυπνήσετε. Θεωρείτε αδύνατον να ηχομονώσετε το δωμάτιό σας; Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό, όπως να κλείσετε την πόρτα από το υπνοδωμάτιό σας. Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες ή βρείτε επιπλέον συμβουλές πώς να κοιμηθείτε σε ένα θορυβώδες περιβάλλον εδώ.

 

Ελέγξτε το άγχος σας

Είστε πολυάσχολοι στη δουλειά ή αντιμετωπίζετε άλλα θέματα στη ζωή σας που σας προκαλούν ένταση και σας κάνουν να ξυπνάτε; Λοιπόν, δεν είστε οι μόνοι. Το άγχος είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζει τον ύπνο μας. Χρειάζεται να βοηθήσετε τον εαυτό σας να ελέγξει τις σκέψεις που του προκαλούν άγχος.

Ο διαλογισμός ή η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσουν. Θα μπορούσατε επίσης να προσπαθήσετε να σκεφτείτε κάποια ασήμαντα θέματα, τα οποία βρίσκετε ενδιαφέροντα και δεν σας προκαλούν άγχος. Ακόμα ένας τρόπος είναι να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να ακούσετε μουσική η οποία σας αποσπά την προσοχή και σας εμποδίζει να κάνετε αγχωτικές σκέψεις, αλλά παράλληλα φροντίστε να μην είναι τόσο ενδιαφέρουσα, επιτρέποντας στον εαυτό σας να αφεθεί στην αγκαλιά του Μορφέα ανενόχλητοι και χωρίς περισπασμούς.

Συνήθειες ύπνου

Συνήθως κοιμόμαστε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά ο ύπνος μας επηρεάζεται άμεσα από τις ημερήσιες συνήθειές μας. Αποφύγετε τα βαριά γεύματα πριν τον ύπνο, καθώς επίσης και τους σύντομους υπνάκους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, θα πρέπει να φροντίσετε κατά τη διάρκεια της ημέρας να πραγματοποιείται μικρούς περιπάτους σε εξωτερικούς χώρους, καθώς το φυσικό φως σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιή κύκλο ύπνου - εγρήγορσης. Αποφύγετε τις συναισθηματικά επιφορτισμένες συζητήσεις λίγο πριν από την ώρα του ύπνου και φροντίστε να ακολουθείτε ένα συγκεκριμένο ωρολόγιο πρόγραμμα που ξυπνάτε και κοιμάστε - τόσο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας όσο και τα σαββατοκύριακα.

Εάν πιθανότατα δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε…

- σηκωθείτε από το κρεβάτι. Εάν παραμένετε ξάγρυπνοι για περισσότερα από 20 λεπτά, χρειάζεται να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να κάνετε κάποια ήρεμη, χαλαρωτική δραστηριότητα, όπως να διαβάσετε κάτι ή να ακούσετε μουσική που σας ηρεμεί. Μην ανοίξετε το κινητό ή το τάμπλετ σας. Το "μπλε φως" της οθόνης, που αναφέραμε λίγες γραμμές πιο πάνω, θα σας κάνει να ξαγρυπνήσετε.

Εάν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε ή ξυπνάτε πολλές φορές μέσα στη νύχτα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να βρείτε μια λύση. Ένας γιατρός μπορεί να κάνει μια διάγνωση και να θεραπεύσει κάθε ιατρικής φύσης παράγοντα που σας προκαλεί αϋπνίες.

Όνειρα γλυκά!

Πηγές
https://www.prevention.com/health/why-you-wake-night
https://www.webmd.com/sleep-disorders/features/night-waking-problem
https://sleep.org/articles/reasons-not-staying-asleep/

Ελέγξτε το Δείκτη Ύπνου σας

Είστε περίεργοι σχετικά με τον ύπνο σας; Κάντε το Τεστ Ύπνου και βρείτε το δικό σας αποτέλεσμα ύπνου σε σύγκριση με άλλους ανθρώπους σαν εσάς.

 

Ανακαλύψτε περισσότερα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές