Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο

Καλάθι

Το καλάθι αγορών σας είναι άδειο
Ο ύπνος στα διάφορα στάδια ηλικίας

Ο ύπνος από τη βρεφική ηλικία και μετά

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, από τη βρεφική ηλικία και μετά, οι συνήθειες ύπνου διαφοροποιούνται πάρα πολύ. 

Ύπνος και ηλικία 

Γνωρίζετε τη φράση "κοιμήθηκα σαν μωρό"; Όποιος το λέει αυτό, σίγουρα δεν έχει κοιμηθεί μαζί με μωρό. Ο ύπνος του μωρού είναι συνήθως διακεκομμένος και αποτελείται από 4-9 υπνάκους κατά τη διάρκεια της μέρας και συχνά χαρακτηρίζεται από κλάματα, μουγκρητά και ξαφνικά τινάγματα. Τα νεογέννητα κοιμούνται ως και 17 ώρες τη μέρα, αλλά η ανάγκη για ύπνο μειώνεται σταδιακά μέχρι την ενηλικίωση, όπου και σταθεροποιείται. Η μεγαλύτερη αλλαγή στον ύπνο των παιδιών πραγματοποιείται πιθανόν όταν σταματούν να κοιμούνται τα μεσημέρια (περίπου στην ηλικία των 3-5 χρονών). Από εκεί κι ύστερα κοιμούνται περίπου 11 ώρες τη μέρα μέχρι την εφηβεία. Σε αντίθεση με αυτό που νομίζετε, οι έφηβοι δεν χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου από ότι οι ενήλικες. Ωστόσο, ο κιρκάδιος ρυθμός τους αλλάζει ώστε να κοιμούνται αργότερα και κατ' επέκταση να ξυπνούν αργότερα.   

Όταν γνωρίζουμε το έτερον ήμισυ, οι συνήθειες ύπνου του ενός σχεδόν προσαρμόζονται με του άλλου και μερικοί από εμάς επωφελούμαστε με την αυξημένη αίσθηση ασφάλειας που δημιουργεί η νυχτερινή συντροφιά. Ωστόσο, μπορεί ο σύντροφός σας να ξυπνά στις 6 π.μ., φρέσκος και δραστήριος, ενώ εσείς να χρειάζεστε τουλάχιστον 2 με 3 ώρες επιπλέον για να βγάλετε το πρώτο πόδι κάτω από τα σκεπάσματα. Από την άλλη, και οι δυο σας έχετε περίπου τις ίδιες ανάγκες ύπνου – οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Αλλά για μερικούς μετά έρχονται τα παιδιά και ξαφνικά συνειδητοποιούν ότι ίσως να μην είχαν εκτιμήσει σωστά τον ύπνο. Ένα μωρό που κοιμάται αρκετά δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα απολαύσετε κι εσείς τον ύπνο σας. Μπορεί να καταλήξετε να χάσετε τον ύπνο σας απλά επειδή το χαζεύετε που είναι τόσο αξιολάτρευτο και ήσυχο μωρό. 

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, δεν χρειάζεται πλέον να προσαρμόζεται ο κιρκάδιος ρυθμός τους. Ξυπνούν από μόνα τους και δεν είναι ανάγκη πια να τους λέτε παραμύθια για να τα πάρει ο ύπνος. Μπορείτε απλά να γυρίσετε στις δικές σας, παλιές, καλές συνήθειες ύπνου. Μετά από τόσα χρόνια εξωτερικών παρεμβάσεων, μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να ξαναβρείτε τους ρυθμούς σας, αλλά αν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας που ακολουθούν παρακάτω ενδέχεται να καταλήξετε ξανά ευτυχισμένοι έχοντας ανακτήσει τις συνήθειες ύπνου σας.

Υπάρχει ένας μύθος ότι όταν γερνάμε, χρειαζόμαστε λιγότερο ύπνο, αλλά όλως παραδόξως, η ανάγκη για ύπνο δεν αλλάζει στα γηρατειά. Ωστόσο, κάποιοι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, ξυπνούν περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας ή νωρίτερα το πρωί. Έτσι, καταλήγουν να μην κοιμούνται όσο πραγματικά χρειάζονται. 

Όπως πάντα, υπάρχουν μερικές ενέργειες που μπορείτε να κάνετε για να κοιμηθείτε καλύτερα. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, οι συμβουλές είναι οι ίδιες.  

Πώς να κοιμηθείτε καλά

  • Αποφύγετε τα μεγάλα και βαριά γεύματα πριν τον ύπνο 
  • Αποφύγετε τον καφέ ή οποιοδήποτε καφεϊνούχο ρόφημα τουλάχιστον 4 ώρες πριν ξαπλώσετε
  • Αποφύγετε την άσκηση τουλάχιστον 3 ώρες πριν την ώρα ύπνου 
  • Αποφύγετε την έκθεση στο μπλε φως των ηλεκτρικών συσκευών τουλάχιστον 1 ώρα πριν τον ύπνο
  • Πηγαίνετε στο κρεβάτι κάθε βράδυ την ίδια ώρα και ξυπνήστε κάθε πρωί την ώρα – ακόμα και τα Σαββατοκύριακα 
  • Βρείτε στο blog μας περισσότερες συμβουλές για τις αϋπνίες 

Πηγές 

https://www.sleepfoundation.org/articles/teens-and-sleep
http://sleepeducation.org/news/2013/08/07/sleep-and-growing-older
https://www.sleepfoundation.org/press-release/national-sleep-foundation-recommends-new-sleep-times

Όνειρα γλυκά! 
 

Ανακαλύψτε περισσότερα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Πώς να επιλέξετε μαξιλάρι αν υποφέρετε από πόνους στον αυχένα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Οδηγός: Πώς να καθαρίσετε ένα στρώμα

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Ανιχνευτής ύπνου – τα υπέρ και τα κατά

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές

Δροσερά προϊόντα ύπνου και συμβουλές