Έχουν διεξαχθεί αμέτρητες εκστρατείες με ειδικούς να μας ενημερώνουν πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος για την υγεία μας – τόσο την ψυχική, όσο και τη σωματική. Μπορεί ακόμα και να σας προκαλέσουν άγχος – ειδικά αν αισθάνεστε ότι οι νύχτες σας χαρακτηρίζονται από έλλειψη ύπνου.
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε το αίσθημα του να πεταγόμαστε μέσα στον ύπνο μας ή να στριφογυρνάμε στο κρεβάτι πριν μας πάρει ο ύπνος. Μπορείτε να προσδιορίσετε, όμως, ακριβώς πότε αφήνεστε στην αγκαλιά του Μορφέα; Μάλλον όχι. Καθώς αποκοιμιέστε, τα όρια μεταξύ του συνηδειτού και του ασυνήδειτου τείνουν να μην είναι διακριτά.
Μια νύχτα δίχως ύπνο δεν είναι πάντα άυπνη
Για κάποιους ανθρώπους, ωστόσο, ο χρόνος παρουσίας τους στην "περιοχή του ασυνήδειτου" έχει αυξηθεί, με αποτέλεσμα να σπαταλούν αρκετό χρόνο εκεί – κάθε βράδυ. Είναι η επονομαζόμενη "παράδοξη αϋπνία". Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται άυπνοι και ισχυρίζονται ότι δεν έχουν κοιμηθεί, παρά μόνο λίγες ώρες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μελέτες που έχουν διεξαχθεί σε τέτοια άτομα σε κέντρα μελέτης ύπνου, δείχνουν ότι αυτά τα άτομα κοιμούνται πολύ περισσότερο από ότι πραγματικά αντιλαμβάνονται. Οι εγκέφαλοί τους παραμένουν σε εγρήγορση, ενώ το σώμα τους κοιμάται. Αναφέρουν, ακόμα, ότι ξοδεύουν πολύ χρόνο μένοντας απλά ξαπλωμένοι, αλλά στην πραγματικότητα υποτιμούν απλά το συνολικό χρόνο που κοιμούνται. Αν αναλογιστούμε ότι εστιάζουμε αρκετά στην ποσότητα και την ποιότητα του ύπνου, τότε, η αίσθηση ότι κοιμόμαστε λίγο μπορεί να αποδειχθεί πολύ ενοχλητική.
Οι "παράδοξοι άυπνοι" πιστεύεται ότι έχουν αυξημένη επίγνωση του περιβάλλοντα χώρου καθώς κοιμούνται, σαν να ήταν ξύπνιοι. Αισθάνονται ότι περνάνε ώρες μέχρι να αποκοιμηθούν και ότι ξυπνούν συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της μέρας, εμφανίζουν μόνο λίγα σημάδια κόπωσης.
Αυτή η "λανθασμένη αντίληψη ύπνου" είναι μία από τις πολλές διαταραχές ύπνου, όπου το άτομο έχει μια αντίληψη για τον ύπνου του/της που διαφέρει από την πραγματικότητα. Τώρα σχετικά με το αντίστροφο, είναι πιθανό να θεωρείτε ότι κοιμάστε ενώ είστε ξύπνιοι; Υπάρχει σίγουρα αυτό που ονομάζεται "ευσεβής σκέψη", όπου σχεδόν συνηδειτά θα θέλατε να προσθέτετε ώρες στον ύπνο σας σε εβδομαδιαία βάση, αλλά καταλήγετε απλά να έχετε υπερεκτιμήσει τελικά το συνολικό χρόνο που κοιμηθήκατε.
Ανησυχείτε για τις διαταραχές ύπνου;
Δεχόμαστε διαρκώς άπειρες πληροφορίες σχετικά με τον ύπνο, αλλά είναι σημαντικό να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να αναλογιστείτε πώς αισθάνεστε το σώμα σας και το μυαλό σας – υποφέρετε από αίσθημα κόπωσης κατά τη διάρκεια της μέρας; Ή αισθάνεστε αναζωογονημένοι και έτοιμοι να ανταπεξέλθετε στη νέα μέρα που ξεκινά μόλις χτυπάει το ξυπνητήρι; Εάν αντιμετωπίζετε διαταραχές ύπνου για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό. Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει ενδεχόμενη ιατρική αιτία.
Πηγές
https://www.sciencefriday.com/articles/how-did-this-drool-get-on-my-shirt/
https://www.health.com/health/condition-article/0,,20191517,00.html
Κάντε το Τεστ Ύπνου και βρείτε το δικό σας αποτέλεσμα ύπνου
Ενδιαφέρεστε για τον ύπνο σας; Κάντε το Τεστ Ύπνου, το οποίο ανέπτυξε η JYSK, και βρείτε το δικό σας αποτέλεσμα ύπνου συγκριτικά με άλλα άτομα.